Френски кмет забрани прекомерното кучешко лаене

0
369
Лаещо куче. Снимка: архив
Снимка: архив

Кметът на малко градче в северна Франция издаде забрана срещу прекомерното лаене на кучетата в опит да се ограничи шумовото замърсяване, предаде Би Би Си.

От понеделник собствениците на кучета в град Фукиер ги чака глоба от 68 евро за „продължителен или повтарящ се лай„.

Кметът Жан-Пиер Естиен твърди, че забраната е заради кучетата, които „лаят ден и нощ“ и създават „непоносима ситуация“ в селото. „Целта не е да се забранят кучетата, и ние няма да налагаме глоби на хората за най-дребното джавкане„, каза Естиен пред френския вестник Le Parisien.

Градът няма нищо против кучетата, но когато решите да ги имате, ще ги образовате.

Указът забранява кучета да бъдат оставяни в затворени зони, без собствениците им да бъдат наблизо, за да спрат „продължителното или повторно лаене“. Заповедта е била приета бе след петиция на жители на селото срещу един конкретен човек. „Тя има няколко кучета, някои големи„, коментира Естиен. „Направихме няколко опита да установим диалог с нея, но без резултат„, допълни той.

Председателят на Асоциацията за защита на правата на животните Стефан Ламар възнамерява да обжалва решението.

Това не е първият път, когато френските власти правят опити да намалят кучешките децибели. През 2012 г. Сен-Фой-ла-Гранд в Югозападна Франция наложи забрана на всяко прекомерно лаене, което нарушава „обществения ред“.

Лаенето е нормална форма на комуникация за повечето породи кучета. Докато нивата на звук са различни, някои породи могат да достигнат до 100 децибела – по-силно от фабрични машини.

Австралийски златен ретрийвър на име Чарли държи световния рекорд за най-шумен лай – 113.1 децибела.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments