Французин поведе надпреварата за главен прокурор на ЕС

0
90
Лаура Кьовеши. Снимка: wikimedia commons

Лаура Кьовеши, бивш главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния, изненадващо се класира на второ място в процеса на избор на главен прокурор на Европейската прокуратура след гласуването на заседанието на комитета на постоянните представители на държавите членки (Корепер II) на Европейския съвет, предаде Romania-insider.

При таен вот на посланиците на страните членки в ЕС французинът Жан-Франсоа Бонер е събрал най-много гласове. Бонер е получил 50 точки, а Кьовеши, която беше смятана досега за фаворит в надпреварата, и третият кандидат Ритер – по 29. Според дипломатически източници на в. „Адевърул“ Румъния е дала минимален брой точки на Кьовеши и максимален на френския кандидат.

Румънският кандидат първоначално бе сочена за фаворит, след като комисията за избора отправи препоръките си към Европейския парламент.

Следващия етап в процедурата включва изслушване на тримата кандидати на съвместна среща на комисиите по бюджетен контрол (CONT) и по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в Европейския парламент. Само членовете на LIBE ще гласуват след това.

Ако след вота в комисията има промяна в подредбата на кандидатите, ще има преговори между Европейския парламент и Съвета на ЕС, отбелязва в. „Адевърул“.

Управляващите в Румъния, която в момента е председател на Съвета на ЕС, се обявиха против кандидатурата на Кьовеши. Правосъдният министър Тудорел Тоадер дори изпрати писмо до колегите си в другите страни членки, в което обвини прокурорката в злоупотреба с власт.

Европейската прокуратура бе създадена от 22 държави членки на ЕС (без Великобритания, Ирландия, Унгария, Полша, Швеция и Дания), включително и Румъния, през 2017 г. и трябва да заработи най-късно до края на следващата година. Тя ще има за задача да се бори срещу финансови измами в ЕС.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments