Румъния може да блокира собствената си кандидатура за главен прокурор на ЕС

0
76
Лаура Кьовеши. Снимка: wikimedia commons

Румънският министър на правосъдието Тудорел Тоадер обеща да направи всичко по силите си, за да блокира одобрения кандидат от собствената си страна за новата роля на главен прокурор на Европейския съюз.

Лаура Кьовеши спечели широка популярност за нейните смели опити в борбата в коруцията в една от най-корумпираните държави-членки на ЕС. Като ръководител на Националната дирекция за борба с корупцията (DNA), тя разследваше премиери, настоящи и бивши министри, кметове и членове на парламента, преди нейното уволнение по заповед на министъра на правосъдието Тоадер през юли 2018 г., което предизвика масови протести в нейна защита.

Тази седмица Тоадер заяви пред румънския уебсайт Stiripesurse, че ЕС не е знаел за „злоупотребите, извършени от Кьовеши“, извършени докато е ръководила DNA. „В ЕС определено не са наясно за злоупотребите, извършени от Кьовеши, когато водеше Националната дирекция за борба с корупцията. Ще пиша до всички европейски министри на правосъдието, за да ги информирам защо тя бе отстранена от поста си„, каза Тоадер.

Коментарите на Тоадер насочват вниманието към широко разпространената корупция в страната. Миналия ноември Европейската комисия предупреди Румъния, че борбата с корупцията е тръгнала назад, подчертавайки натиска върху DNA. Някои европейски дипломати смятат, че в Румъния трябва да бъде приложена процедурата за санкции за неспазване на принципа на върховенството на закона в ЕС, ако правителството приеме предложенията за амнистия за политици, осъдени за корупция.

Независимата комисия от съдии и прокурори, която трябваше да направи предложения за главен прокурор на ЕС, е изпратила писмо до Съвета на министрите на ЕС и Европейския парламент, в което се твърди, че Кьовеши е най-добрият избор за ръководене на новата агенция на ЕС, която ще бъде посветена на борбата с трансграничната престъпност и измамите с ДДС върху бюджета на ЕС.

Така тя е класирана на първо място в конкурса пред французина Жан-Франсоа Бонер и германеца Андрес Ритер.

Под ръководството на Кьовеши, DNA успя да подведе под отговорност и да достигне присъда за злоупотреба със служебното положение срещу най-мощния политик в Румъния, Ливиу Драгня. Той е лидер на социалдемократическата партия, която понастоящем управлява Румъния заедно с дясноцентристки либерали, и ан него се гледа като водач на усилията за пренаписване на закона за корупцията. Драгня, който е смятан за фактическия ръководител на румънското правителство, не може да бъде министър-председател заради присъда за изборни измами. Срещу него се водят и две други дела за корупция.

Румъния, която понастоящем е ротационен председател на ЕС, не може да наложи вето на назначението на Европейската прокуратура. Изборът на комисията за подбор трябва да бъде одобрен от мнозинството държави-членки на ЕС и от Европейския парламент, което означава, че нито една държава не може да блокира нито един кандидат.

Европейската прокуратура е създадена от 22 от 28-те държави-членки на ЕС през 2017 г., включително Румъния. Агенцията трябва да започне най-късно до края на 2020 година.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments