Франция налага гранични проверки за спиране на ски пътуванията в чужбина

0
88
Ски курорт.
Снимка: Пиксабей

Ще бъдат наложени случайни гранични проверки, за да спрат френските туристи да ходят на ски в съседна Швейцария, заяви премиерът Жан Кастекс, цитиран от “BBC”Франция, заедно с Германия и Италия, затваря ски лифтовете си по Коледа, за да спре разпространението на COVID-19, но швейцарските писти вече са отворени.

Ски сезонът по Коледа и Нова година е жизненоважна част от икономиката за много европейски страни. Кастекс обяви, че е негов дълг да защитава съгражданите си. В сряда пред BFMTV той заяви:

“Изводът, който трябва да направите, е, че не трябва да ходите в Швейцария.”

И добави, че всеки, който е отишъл, ще бъде подложен на карантина при завръщането си.

Кой отваря и кой не?

Няколко лидери на ЕС се опитаха да координират плановете си преди Коледа.  Швейцария обаче не е част от Европейския съюз, а Австрия и Испания искат да не затворят изцяло пистите си. Това остави едно френско кметство на швейцарската граница, развяло швейцарски знамена от прозорците си в знак на протест срещу френското решение да не позволи ски лифтовете да работят. Шател е сред редица курорти от двете страни на границата, които съставляват ски зоната Portes du Soleil. Кметът Никола Рубин обвини френските лидери, че не са се вслушали и не са се консултирали. Пред френско радио той беше категоричен:

“Имаме проблем с френското правителство, което затваря пистите месец преди Коледа, докато нашите швейцарски съседи държат своите отворени.”

В самата Швейцария ситуацията все още се развива. Алпийските курорти искат да минимизират ограниченията, но едва в петък правителството ще реши дали да наложи ограничение за посетителите. Австрия обяви в сряда, че карането на ски ще бъде разрешено от 24 декември. Австрийските хотели обаче ще останат затворени до 7 януари и карантинните изисквания за хора от страни с над 100 случая на 100 000 души – включително Германия и Италия – вероятно ще ограничат сериозно посещенията от чужбина.

Очаква се други държави от Европейския съюз да изложат своите планове за COVID за следващите седмици:

  • Италия си поставя за цел да ограничи пътуванията между региони, а също и между общините по време на коледната и новогодишната ваканция. Миналата седмица премиерът Джузепе Конте заяви: “Не е възможно да се разрешат празници на сняг, ние не можем да си го позволим.”
  • Германия вече се присъедини към Франция, призовавайки за забрана и почивка на ски туризма.
  • Но Испания се опитва да постигне споразумение за мерки за нейните автономни региони, за да може да се отвори безопасно през празничния период.
  • От българското министерство коментираха, че ски курортите Банско, Боровец и Пампорово са безопасни и се спазват всички противоепидемични мерки.

Какво каза френският премиер

Жан Кастекс обяви: “Правя всичко възможно, за да се обърна към всеки колега. Италианският премиер, германският канцлер и Франция работят заедно. Испанците и швейцарците не се съгласяват с нас, но текат дипломатически действия.”

Той добави, че намерението му е да защити френските курорти, както и френските граждани от коронавирус, така че не само ще бъдат въведени проверки на границата, но префектите в районите по границата могат да наложат седемдневна изолация, докато се провеждат тестовете за COVID.

Франция се надява да отвори своите ски писти от 20 януари, но премиерът казва, че целта през следващите няколко седмици е да се предотврати наплив от посетители през празничния сезон. 

Сред най-известните огнища през последния ски сезон беше в австрийския курорт Ишгъл, където посетители от около 45 страни заявиха, че са хванали коронавирус. Властите са изправени пред възможни искания за обезщетение от хиляди хора, тъй като не са действали достатъчно бързо. Световната здравна организация обяви, че проблемът се крие не толкова в карането на ски, а в пътуването до ски пистите и в смесването с други скиори след това.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments