Фондация „ЧЕТИРИ ЛАПИ“: Защитата на животните продължава дори по време на война

Европейските държави, включително и България, приемат бежанци с домашните им любимци, а обитателите в Парка за мечки Домажир не са засегнати от конфликта

0
18
Куче от Украйна
Куче от Украйна. Снимка: Фондация "ЧЕТИРИ ЛАПИ"

Близо половин милион души напуснаха домовете си, търсейки сигурност и убежище в съседни държави, вследствие на войната в Украйна. Тя обаче не засегна само хората, но и техните домашни любимци, както и огромен брой животни в цялата страна.

През последните няколко дни международната организация за хуманно отношение към животните „ЧЕТИРИ ЛАПИ“, заедно с местни партньорски организации, полагат усилия и грижи за бягащите със своите домашни любимци украински бежанци, търсещи защита в съседни страни. Поставянето на липсващи ваксини и микрочипове, медицинското лечение и помощ с храната са най-важните дейности, които ще бъдат фокус за организациите и през следващите дни и седмици.

Украински граждани, които вече са влезли на територията на България, могат да посетят клиниката на „ЧЕТИРИ ЛАПИ“ в Банкя, където безвъзмездно да получат за своите домашни любимци необходимите идентификация, ваксинация или кастрация.

„ЧЕТИРИ ЛАПИ“ има активна дейност в Украйна през последните десет години с офиса си в Киев и парка за мечки „Домажир“, който се намира в Западна Украйна. Той е дом на 29 спасени мечки. Поради повишената опасност от продължаващи конфликти всички дейности и регулярни кампании на организацията по грижата за бездомни животни в страната са временно преустановени.

Украински бежанци и техните домашни любимци
Украински бежанци и техните домашни любимци. Снимка: Фондация „ЧЕТИРИ ЛАПИ“

Въпреки трагичните събития, случващи се в Украйна, работата за хуманно отношение към животните не спира.

„За да помогнем на хората да се евакуират по-лесно с техните домашни любимци, ние установихме сътрудничество с нашите местни партньори в съседните Румъния и Молдова, така ще можем да сме максимално полезни през следващите дни и седмици. Освен това, нашата Клиника за бездомни животни в Банкя, България е на разположение да предостави безвъзмездна медицинска помощ за домашните любимци на бежанци в нужда. Използваме всички наши контакти и широката си мрежа от партньори, за да организираме помощ за украинския народ, но и за животните отвъд границите”, каза Мануела Роулингс, ръководител на Отдел „Грижа за бездомни животни Европа“ на „ЧЕТИРИ ЛАПИ“.

По-конкретно, „ЧЕТИРИ ЛАПИ“ помага за поставяне на ваксини и микрочипове и медицински прегледи за животните, осигурява транспортни кутии за домашни любимци, храна, поводи и нашийници, както и временно настаняване в случай на нужда.

Що се отнася до приютите за животни в Украйна, положението е крайно нестабилно, а заявките за дарения на храна се увеличават ежедневно. „ЧЕТИРИ ЛАПИ“ работи по различни проекти за домашни любимци в Украйна от 2012 г., а екипът за грижа за бездомните животни е предоставил така необходимата ветеринарна помощ на над 30 000 бездомни кучета и котки в над 60 общини през последните 10 години.

Украински бежанец и неговото куче
Украински бежанец и неговото куче. Снимка: Фондация „ЧЕТИРИ ЛАПИ“

Мануела Роулингс заяви:

„Докато нашите проекти за улавяне, кастрация и връщане, с цел намаляване на популациите от бездомни животни са временни преустановени, ние влагаме цялата си енергия в помощ на бежанците с домашни любимци. В сътрудничество с други различни по размер организации за хуманно отношение към животните, както украински така и – международни, полагаме съвместни усилия, за да доставяме помощ бързо, без излишна бюрокрация и там, където тя е най-необходими за страдащите животни в Украйна.“

Въпреки че действащото Европейско законодателство за внос/транспорт на животни има строги правила и служи за защита на здравето на хората и животните в страните членки, Европейската комисия и някои държави-членки вече приеха изключения за облекчаване на процедурата за влизане на украински бежанци с техните домашни любимци.

Държавите-членки вече могат да разработят специални договорености за издаването на временни разрешителни, които ще се прилагат за домашни любимци, пътуващи с бежанци, или да разрешат влизането им без предварително заявление.

Понастоящем Унгария, Полша, Румъния, България и Словакия отвориха границите си за кучета, котки и други домашни любимци, дори ако не отговарят на критериите за задължително ваксиниране срещу бяс или поставен микрочип.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments