Финландия дава задължителен отпуск по бащинство

0
151
Бебе
Снимка: wikimedia commons

Ан Лиз Елингсетър, преподавател от Университета в Осло, която ръководи проучването, свързано с отпуска по майчинство и бащинство, заяви пред “BBC”, че северните страни са водещи по пътя в предоставяне на право на бащите да вземат нужното време с децата си, докато са още малки.

ЕС също върви по този път, като директива от 2019 г. предоставя на държавите-членки три години, в които да интегрират програми, позволяващи на всеки родител да вземе поне четири месеца отпуск след раждане на дете в семейството, включително два месеца, които да не могат да бъдат прехвърлени в следващата работна година.

Португалия вече има изградена такава система. Когато там се роди дете, държавата плаща 100% от заплатата за период от 120 дни, като дава допълнителни 30 дни за платено родителство, в които майката може да получава 80% от възнаграждението си.

Проф. Елингсетър заяви, че предоставянето на по-големи права на бащите до момента не е имало особен успех:

“Норвегия беше първата държава през 1993 г., която имаше непрехвърлим отпуск за бащи. Тогава Швеция последва същия модел. Дания от своя страна въведе бащинството през 1998 г., обаче малко по-късно го премахна”.

В момента бащите в Дания получават две седмици след раждането, като след това двамата родители могат да споделят още 32 дни.

От декември миналата година Финландия се управлява от пет-партийна коалиция и всяка партия се ръководи от жена. 34-годишната г-жа Марин обяви, че не е толкова голяма работа, че страната се управлява от жени, напротив – това би повлияло добре на социалната система.

Правителството изчислява, че предложените промени ще струват допълнителни 100 милиона евро (84 милиона лири; 110 милиона долара).

Междувременно Швеция, Норвегия, Исландия, Естония и Португалия бяха похвалени в доклад на “Уницеф” миналата година, че предлагат най-добрите семейни политики.

Документът класира Великобритания, Ирландия, Гърция, Кипър и Швейцария на най-ниските места, като същевременно ги определи за “богати страни”.

Превод: Диана Тодорова

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments