Финансовият министър обсъди с ОИСР бъдещето на българската икономика

1
57
Людмила Петкова
Людмила Петкова. Снимка: МФ

Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова направи важна крачка напред в усилията на страната за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/. По време на работно посещение в централата на ОИСР в Париж, тя участва в заседанието на Комитета по финансови пазари и проведе серия от ключови срещи с представители на организацията.

Вицепремиерът Петкова се срещна с Гита Котари, координатор по присъединяването към ОИСР, Арнд Хубен, председател на Комитета по финансови пазари, Кармине ди Ноя, директор на Дирекция по финансови въпроси и въпроси на предприятията, и Маргит Молнар, координатор за Икономическия преглед на България. Основна тема на разговорите беше значителният напредък, който България е постигнала в процеса на присъединяване към ОИСР, както и следващите стъпки в този процес.

Председателят на Комитета по финансови пазари Арнд Хубен подчерта, че ОИСР високо оценява финансовата стабилност на България и осъществените реформи. Той отбеляза, че отличното сътрудничество между българските институции и ОИСР е изключително важно при провеждането на техническите прегледи за съответствие на българското законодателство и административни практики с правните инструменти на организацията. В този контекст бяха изтъкнати постиженията на България в рамките на Комитета по фискални въпроси, Комитета по бюджет, Комитета по финансови пазари и Комитета по застраховане и частно пенсионно осигуряване.

Людмила Петкова потвърди политическата ангажираност на служебното правителство за изпълнение на поетите ангажименти във връзка с присъединяването към еврозоната и ОИСР, които продължават да бъдат основен приоритет на страната.

„Присъединяването на страната ни към ОИСР и прилагането на стандартите и най-добрите международни политики и добри практики е един от ключовите приоритети за нас, тъй като ще стимулира ускоряването на реформите и сближаване с икономически най-развитите държави. Членството ни ще допринесе за устойчиво икономическо развитие, финансова стабилност и разгръщане на потенциала и притегателната сила на българската икономика за чуждестранните инвеститори“, заяви Петкова пред членовете на Комитета по финансови пазари.

Тази визита и проведените разговори потвърждават ангажимента на България да продължи по пътя на реформите и интеграцията с ОИСР, което ще бъде от полза както за икономическото развитие на страната, така и за международното й признание и сътрудничество.

Коритарова разпореди спешни мерки за обезопасяване на критични точки по републиканската пътна мрежа

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments