Финансовите министри на България и Кралство Нидерландия подписаха меморандум

0
44
Сигрид Кааг и Росица Велкова
Сигрид Кааг и Росица Велкова. Снимка: Министерство на финансите

Министрите на финансите на Република България Росица Велкова и на Кралство Нидерландия Сигрид Кааг подписаха Меморандум за разбирателство за техническо сътрудничество, съобщиха от финансовото министерство.

„Опитът на Министерството на финансите на Нидерландия в разработването и прилагането на антиинфлационни икономически политики е от изключително значение за нас, особено в контекста на приоритета на България за присъединяване към еврозоната от 1 януари 2024 г.“, заяви министърът на финансите Росица Велкова при подписването на Меморандум за разбирателство за техническо сътрудничество между Министерството на финансите на Република България и Министерството на финансите на Нидерландия днес в Брюксел.

Министър Росица Велкова изрази увереност, че с подписването на Меморандума ще продължи полезното сътрудничество между двете министерства, ще продължи обменът на информация относно политиките, законодателството, инфраструктурата и услугите в областта на отговорност на двете институции.

Дейностите в изпълнение на Меморандума ще бъдат включени в годишни двустранни програми за сътрудничество. За 2023 година сред основните теми са присъединяването на България към еврозоната, Механизмът за възстановяване и устойчивост, финансова грамотност и други.

Министър Велкова изрази благодарност за успешното сътрудничество досега в контекста на Меморандума, който датира от 2017 година и е със срок на действие до 31.12.2022 година. В резултат на годишните двустранни програми за сътрудничество експерти от Министерството на финансите и подчинените му агенции успяха да получат специфична техническа подкрепа чрез обмен на знания и опит, учебни посещения и онлайн срещи в областта на бюджета, данъчните и митническите въпроси, публично-частното партньорство, финансовите пазари и други свързани теми.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments