„Фейсбук“ ни прави по-уязвими

0
58
Снимка: Общомедия
Снимка: Общомедия

Хората без „Фейсбук“ са по-щастливи и по-малко крайни в политическите си възгледи, гласи проучване на Станфордския университет. То е проведено сред  близо 3000 потребители, деактивирали акаунтите си за четири седмици, пише „Дневник“.

След спирането на профила си всеки от потребителите става по-общителен и прекарва повече време с близките си. Заместител на получаването на информация е била телевизията, а не употребата на алтернативни социални мрежи.

Още с въвеждането на „Фейсбук“ първите проучвания се фокусират върху ползите от нея – улесняването и поевтиняването на общуването, както и възможностите за гражданска самоорганизация. Но с времето това се променя, започва да се наблюдава негативна връзка между интензивната й употреба и психичното здраве, както и повишаване на самоубийствата и депресиите.

Резултатът от проучването на Станфордския университет е, че участниците са имали 60 минути повече лично време на ден. Те не са променили навиците си за четене на новини от други източници и са прекарали около 15% по-малко време в информиране за текущите събития. Това ги е направило значително по-неинформирани, но в същото време е намалило и поляризацията на възгледите им към по-спокойни.

Участниците в проекта са информирали учените, че планират да използват по-малко „Фейсбук“, а 5% от тях са оставили акаунтите си деактивирани девет седмици след края на експеримента. Споделят също, че сега разбират по-добре и добрите, и лошите страни на социалната мрежа.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments