Какво търсят британските служби в България

0
136
Обезопасяване, химически в-ва. Снимка: архив
Снимка: архив

Представители на британските служби пристигнаха тази седмица в България, за да помогнат в разследването на отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 г., обяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов в петък без да дава повече подробности.

Няколко дни по-рано българските власти проговориха публично за съмнителното отравяне на Гебрев четири години след случването му. А нагледната причина бе, че международният сайт за разследвания „Белингкат“ (Bellingcat) намери сходство между случая в България и отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му с „Новичок“ в Солсбъри, Великобритания, през 2018 г.

Идването на британския екип съвпадна и с публикуването на информацията за истинската самоличност на агента на руското военно разузнаване Денис Сергеев, идвал у нас на три пъти през 2015 г. под фалшивото име Сергей Федотов. Той е бил в София в деня на отравянето на Гебрев. Според „Белингкат“ „Федотов“ е третият участник в случая „Скрипал“ заедно с Александър Мишкин и Анатоли Чепига – информацията бе потвърдена и от британските следователи.

Сергеев е агент на ГРУ, който получава фалшивата си самоличност през 2010 г. Паспортът с новото му име е издаден от същата паспортна секция в Москва, откъдето са и документите на Мишкин и Чепига.

„В контакт с партньорските служби са още от момента, в който е подаден допълнителен сигнал от господин Гебрев. Да, има такъв екип, правят се срещи и в момента. Въпросният екип, мисля, че е тук от вчера, но още от момента, в който господин Гебрев е подал сигнала, ние сме направили съответните контакти с партньорските служби, включително и с Великобритания“, заяви Маринов.

Великобритания ще каже за наличието на „Новичок“

България чака от Великобритания отговор дали Гебрев е бил отровен с „Новичок“, съобщи преди дни главният прокурор Сотир Цацаров. Към момента разследващите разполагат само с експертиза от финландската лаборатория „Верефин“, поръчана от Военномедицинска академия, където му е спасен животът, и платена от бизнесмена.

Изводите от експертизата са, че са открити две органофосфатни вещества и само едно от тях е идентифицирано. От лабораторията твърдят, че откритото няма общо с „Новичок“. Според един създателите на бойното отровно вещество Вил Мирзаянов обаче това може да се установи само със специален анализ, какъвто в случая на Гебрев не е правен. В експертизата е записано само, че откритите вещества не фигурират в списъка на бойните отровни към Конвенцията за химическите оръжия. „Новичок“ също не е част от този списък – засега, но е в ход процедура по включването му.

Българските власти мълчат четири години

Българските власти засега отказват всякакви подробности около разследването по случая „Гебрев“. Преди няколко дни главният прокурор каза само, че се разследва опит за убийство и версията за хранително отравяне на бизнесмена е напълно отхвърлена. Преди това бе съобщено, че следи от отровния инсектицид са открити в рукола, която е консумирал Гебрев и в кафемашината му. Количествата обаче били много малки и не е било възможно да причинят едномесечната му кома през 2015 г.

Вътрешният министър твърди, че случаят през цялото време е бил в полезрението на полицията. Официално разследването е било възложено на СДВР (по това време под под ръководството на сегашния вътрешен министър Младен Маринов), а не на следствието, ГДБОП или друга спецслужба и прокуратурата не е търсила външна експертиза.

Разследването е спряно още през 2016 г. поради невъзможност да бъде открит извършителят и е възобновено едва през октомври 2018 г. след като Гебрев получава резултатите от финландската лаборатория и моли прокуратурата да се заеме наново със случая.

Малко след инцидента, Гебрев е атакуван юридически от офшорната фирма „Виафот“, която оспорва собствеността му върху оръжейния завод „Дунарит“. През 2017 г. Гебрев практически бе пресиран от държавата, за да се откаже от предприятието в полза на офшорката „Виафот“, собственост на Александър Ангелов, адвокат на депутата от ДПС Делян Пеевски. В момента Гебрев е обвиняем за пране на пари. Обвинението към него е сходно на това към Елена Йончева – разследващите не се интересуват чисти са ли парите, с които бизнесменът е придобил „Дунарит“ от собственика на КТБ Цветан Василев, но твърдят, че е знаел, Василев го е купил с престъпни пари.

Кой е Сергей Вячеславович Федотов

Третият мъж, заподозрян за помагач на агентите от ГРУ при акцията срещу Сергей Скрипал, беше идентифициран от сайта за разследвания „Белингкат“ като офицер от руското разузнаване на име Денис Вячеславович Сергеев.

ДАНС и прокуратурата потвърдиха, че въпросният мъж е влизал три пъти на територията на България през 2015 г. с документи на името на „Сергей Вячеславович Федотов“. На практика тази самоличност е била фалшифицирана, а истинският руски гражданин е висш офицер от ГРУ и възпитаник на Военно-дипломатическата академия на Русия.

Базираната във Великобритания разледваща група "Белингкат" смята, че така (снимката в средата на долния ред) изглежда предполагаемият трети участник в покушението в Солсбъри. Снимка: Bellingcat
Базираната във Великобритания разледваща група „Белингкат“ смята, че така (снимката в средата на долния ред) изглежда предполагаемият трети участник в покушението в Солсбъри. Снимка: Bellingcat

Според авторите на разследването, „руските власти са предприели необичайни мерки през последните два месеца, за да изтрият всички публично достъпни архиви за съществуването на Денис Сергеев, както и на Анатолий Чепига и Александър Мишкин, двамата основни заподозрени за отравянето на Скрипал“.

До момента е установено, че Денис Сергеев е роден на 17 септември 1973 г. в Ушарал, на територията на бившия съветски Казахстан в близост до границата на СССР с Китай. Служил е в армията в Новоросийск. Между 2000 и 2002 г. е прехвърлен в Москва, където влиза в елитната Военно-дипломатическа академия, известна като школата на ГРУ. В училището се привличат кадри с минимален чин „капитан“, които са се проявили с изключителни способности по време на военната си служба, обяснява „Белингкат“

При завършването си той би трябвало да е получил чин подполковник. Изданието не разполага със сигурна информация за настоящото му офицерско звание, но се предполага, че то може да стигне до генерал-майор.

Сергеев е женен и има дъщеря. От 2004 г. нататък е ползвал реалната си самоличност, за да се впише като управител или акционер в 8 руски компании. Всички от тях са ликвидирани в периода 2007-2012 г. и се предполага, че са ползвани като кухи фирми, които имитират имената на други големи търговски дружества, регистрирани в Русия. През 2009 г. Сергеев е получил личен заем от руска банка в размер на малко над 1 млн. долара. Предоставянето на подобен кредит на човек без недвижимо имущество и дори без личен автомобил е необичайно събитие. Предполага се, че заемът е даден за окрупняване на личните доходи на Сергеев, който се представя като „специалист“, работещ за консултантската компания „Loreven Style“.

Дружеството, базирано в Рига, е посочено от Сергеев като негов работодател при преброяването през 2010 г.

Проверката на „Белингкат“ е показала, че липсват официални архиви, които да доказват съществуването на подобна компания – както в Рига, така и другаде. Двата телефонни номера, посочени за връзка с фирмата, са невалидни.

Не е сигурно какви функции са изпълнявали фирмите на Сергеев и дали имат връзка със заема от банката. Според разследващите, е възможно компаниите да са създадени за пране на пари или за прикритие по време на разузнавателни мероприятия, така че да осигуряват легитимна месторабота на Сергеев и съдружниците му – също свързани с ГРУ.

През 2010 г. Денис Сергеев получава своето „алтер его“ Сергей Федотов. Издаден му е нов паспорт от бюро 770 001 в Москва, където са направени и личните документи на Мишкин и Чепига. Фалшивата самоличност повтаря някои от оригиналните данни на Сергеев, напр. бащиното му име и датата на раждане. Федотов получава адрес и работно място в Москва в дружество на име „Бизнес Куриер“, което не е могло да бъде идентифицирано.

При преброяване през 2017 г. Сергей Федотов е посочил, че получава възнаграждение в размер на 1 000 долара на месец, без да посочва къде работи.

Посещенията му в България са се случили между февруари и май 2015 г., като две от тях съвпадат с влошаването на здравословното състояние на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев. От справката на „Белингкат“ се вижда, че последните му пътувания са от началото на 2018 г. – Женева – Цюрих (10-17 януари), и Лондон – Рим (3 – 4 март). Тази визита от Москва до Великобритания съвпада с пътуването на двамата агенти от ГРУ, заподозрени за опита за убийство на Сергей Скрипал.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments