Facebook ще предлага новините по различен начин

0
22
Facebook
Снимка: Pixabay

Социалната мрежа Facebook ще се промени и ще предлага новините по различен начин. Вече са започнали първите тестове с хиляди потребители в Северна Америка. Марк Зукърбърг обеща, че ще има по-обширно съдържание и по-малко фалшиви новини.

Сред подобренията ще бъде реорганизиран и модернизиран новинарски раздел, като първите, които ще го ползват са 200 хил. потребители на Facebook в САЩ. По думите на Зукърбърг за първи път от създаването на мрежата, ще има специален раздел за високо качество журнализъм. За целта са били наети опитни хора, които разбират от журналистика и работят успешно в тази сфера.

Подобренията идват след общественото мнение и недоволство, че Facebook се е превърнал в платформа за фалшиви новини. Не са малко случаите, когато има съмнения, че недобросъвестни потребители ползват социалната мрежа, за да манипулират нагласите на хората по редица по-чувствителни въпроси.

Ще се запази възможността на потребителите да персонализират новинарския си поток, отбелязва Зукърбърг и добави, че главните теми и водещото съдържание ще се подбира от професионалисти.

„Така ще избираме какво да показваме, а няма да показваме всичко, което даден издател е решил да публикува“.

За новата разработка са отделени 300 млн. долара. Експерти твърдят, че това е голяма промяна в работата на Facebook и отношенията й с традиционните медии. Медийният експерт Кен Доктър коментира, че за първи път социалната мрежа ще плаща големи суми на издателите. Досега са се давали пари за излъчване при Facebook Live, но новата програма е по-мащабна, по-дългосрочна и парите за медиите са повече.

В идеята има и слаби места, смятат специалистите. Първоначално Facebook ще има новинарския раздел с около 200 медии, сред които издания като The Wall Street Journal. След това ще се включат и международни медии и тогава селекцията ще стане сложна.

„Кой взима решенията и кой пасва на определението „легитимна новинарска организация“, пита Доктър, предаде „NOVA“.

Зукърбърг е съгласен, че има трудности, но смята, че избраният път е правилният.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от