Евтим Милошев от Несебър: Очакваме добър и стабилен сезон с ръст от над 10%

0
71
Николай Димитров, Евтим Милошев и Румен Радев
Николай Димитров, Евтим Милошев и Румен Радев. Снимка: МТ

На официална церемония в Несебър президентът Румен Радев, министърът на туризма Евтим Милошев и кметът на Общината Николай Димитров дадоха официален старт на летния туристически сезон. За първи път церемонията по посрещане на Лято 2024 се проведе с участието на държавния глава.

Събитието се състоя под патронажа на държавния глава и неговата съпруга Десислава Радева в присъствието на министри, кметове, представители на дипломатическия корпус, на туристическия бизнес, граждани и гости на морския град.

Сред официалните гости на събитието бяха министрите на вътрешните работи Калин Стоянов, на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, на здравеопазването д-р Галя Кондева, на земеделието Георги Тахов и на младежта и спорта Георги Глушков, а също и посланици и представители на мисии от над 20 държави, областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова, както и бивши министри на туризма.

Церемонията започна с изпълнение на магнетичните български кабагайди и с ритуала „Майка България“ пред портите на Старинния град. Гостите на Несебър бяха посрещнати по стар български обичай с питка и със символа на страната ни – българската роза.

„Ние, българите, винаги сме вярвали, че живеем на парче земя, което е райско място“, каза министър Милошев и припомни древната притча.

„Живеем на кръстопът – географски, между Европа и Азия, културен и духовен. И именно това ни прави разпознаваеми и автентични. Това ни е направило през вековете гостоприемни и човеколюбиви – ние, българите, сме древна цивилизация от емоционални, артистични и толерантни хора. А в днешните времена на сложни геополитически отношения и все повече глобални кризи, тези качества стават все по-дефицитни и следователно, все по-ценни“, заяви министър Милошев.

„Убеден съм, че няколко поколения съвременни европейци пазят спомена за нашия „Слънчев бряг“, за нашите слънчеви пясъчни плажове и своето вълнуващо българско лято“, каза още министър Милошев, обръщайки се към представителите на дипломатическия корпус и към гостите на Несебър и на Българското Черноморие. Румен Радев подчерта значението на Несебър като част от списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство.

„Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така. Несебър представлява всички онези известни на света дадености на България – тук съжителстват хилядолетната история на нашите земи с комфорта на модерните туристически услуги; великолепието на нашата природа с прословутото гостоприемство на местните хора“, заяви президентът и благодари за организацията на събитието.

Пред журналистите министър Милошев припомни, че служебният кабинет е с ясно очертан времеви хоризонт и неговата задача е да осигури провеждането на честни избори, както и безпроблемното протичане на летния туристически сезон. Той изрази своя оптимизъм за един добър и стабилен сезон в предстоящото Лято 2024 с ясен ангажимент на институциите да осигурят добър контрол и спокойна работа за бизнеса, а най-важният субект в туристическия продукт – туристът да си тръгне щастлив и само с положителни и красиви емоции.

„Ще сме си свършили работата – и като държава и народ, и като сектор, ако всички си тръгнат със спомена за своето щастливо българско лято. Мечтая за това България да бъде асоциирана със слънце и красота, древна цивилизация и богата култура; с гостоприемство, с автентични български продукти и неповторимата й природа. И преди всичко да бъде асоциирана с топли и усмихнати хора, готови да помогнат“, подчерта още министър Милошев.

След кратка обиколка по калдъръмените улички на знакови забележителности гостите присъстваха на концерт на местни фолклорни състави на площад Месамбрия в Несебър.

Държавните служители да могат да теглят обезщетенията си още преди пенсиониране?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments