Държавните служители да могат да теглят обезщетенията си още преди пенсиониране?

0
100
Икономика, пари
Икономика, пари. Снимка: Factor I.N.

„Българската банка за развитие може да бъде ключов финансов и пазарен инструмент в подкрепа на политиките на държавата. Също така да работи за преодоляване на регионалните дисбаланси. Новата стратегия на банката ще се опита да уплътни именно тези две фундаментални цели, заложени в Закона за ББР, заедно с подкрепата на малкия и среден бизнес.“

Това заяви министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов пред „БНТ“. Той подчерта, че предишната стратегия на банката е изтекла през декември 2023 г., а по закон Министерският съвет трябва да приеме новата за тригодишния период 2024-2026 г.

„В работната група участват седем ключови министерства, синдикати, работодатели, общини и експерти. Следващата седмица е последното заседание и предстои внасянето й в Министерския съвет“, заяви Карадимов. Той подчерта, че Българската банка за развитие е добре капитализирана и в отлично финансово състояние.

По думите на министъра в новата стратегия на банката ще бъде заложено тя да може да подпомага държавата с пазарни механизми в социалната сфера, здравеопазването, енергетиката, транспортната и комуникационна свързаност, инфраструктурни проекти. Той даде за пример болниците, чиито дългове ББР може да рефинансира, както и възможността да се кредитират работещите в бюджетната сфера преди пенсиониране.

„Банката обмисля вариант да намери механизъм при пълно взаимодействие със съответните държавни структури за отпускане на безлихвени или нисколихвени за крайните получатели кредити. Така те ще могат да използват авансово обезщетението си при пенсиониране, което ще послужи като обезпечение по заемите, които ББР ще отпуска“, каза министър Карадимов и уточни, че разработката на подобна идея е дълъг и внимателен процес, който е редно да се реализира от редовно правителство.

По отношение на инвестициите у нас министърът на иновациите и растежа коментира процедурата по Плана за възстановяване и устойчивост за индустриалните паркове в България, която МИР администрира.

„Когато имате изградена инфраструктура, при образована работна ръка, когато имате ниски данъци и добра атмосфера в държавата, изградена логистика, инвестицията ще дойде тук. Ролята на Министерството на иновациите е да координира действията на структурите си, за да може крайният резултат по отношение на инвестиции и иновации в малкия и среден бизнес да е в полза на икономиката и хората“, каза още министър Карадимов.

Предстои ви пътуване до Барселона? Вижте кои музеи да посетите задължително

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments