Еврото в България: Министър Петкова и Кристалина Георгиева с ключова среща в Люксембург

0
76
Кристалина Георгиева и Людмила Петкова
Кристалина Георгиева и Людмила Петкова. Снимка: МФ

Заместник министър-председателят и министър на финансите Людмила Петкова проведе важна среща с управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Събитието се състоя в Люксембург преди началото на заседанието на Еврогрупата в разширен формат, в което министър Петкова взе участие.

По време на срещата вицепремиерът Петкова представи напредъка на България в процеса на техническа и практическа подготовка за въвеждане на единната европейска валута. Тя подчерта, че служебното правителство е в готовност в близките дни да одобри проектозакона за въвеждане на еврото и да го внесе за разглеждане от Народното събрание. Петкова акцентира върху важността на навременното въвеждане на нормативната уредба, която ще регламентира процеса, като ключово условие за неговото гладко протичане.

Кристалина Георгиева изрази своята подкрепа за действията на българското правителство и подчерта значимостта на членството на България в еврозоната. Според нея, това ще бъде важен фактор за защита на паричната политика, подкрепа на българската икономика и увеличаване на чуждестранните инвестиции в страната.

Очаква се, че въвеждането на еврото в България ще укрепи икономическата стабилност и ще създаде нови възможности за развитие, което ще бъде от полза както за българските граждани, така и за бизнеса.

КЕВР ще приеме решение за екстремно високите цени на пазара на балансираща електроенергия

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments