Евроскептиците направиха сериозен пробив на изборите в Естония

0
141
Кая Калас. Снимка: wikimedia commons
Кая Калас. Снимка: wikimedia commons

Дясноцентристката партия „Реформа“ спечели общите избори в Естония, побеждавайки управляващата партия, предаде Би Би Си.

Либералната „Реформа“, водена от бившия евродепутат Кая Калас, спечели около 29% от гласовете, а управляващата „Център“ остана на второ място с 23%.

Междувременно крайнодясната Консервативна народна партия на Естония (КНП), която призова за референдум за членство в ЕС, бе на трето място с 17%.

Калас – първата жена министър-председател на Естония – каза, че всички възможности за коалиция са на масата. Говорейки пред обществената телевизия ЕТВ обаче, тя заяви, че КНП не са „избор за нас“.

Почти една четвърт от 881 000 избиратели, които имат право на глас, са гласували чрез електронно.

В новия естонски парламент влизат още Партия Отечество и Социалдемократическата партия, които са възможни коалиционни партньори на либералите.

При тези резултати разпределението в 101-местния парламент либералите ще разполагат с 34 места, което е с 4 повече от сега. Центристите ще имат 26 мандата, с 1 по-малко. Консервативната народна партия на Естония получава 19 мандата, което е с 12 повече. Останалите две партии ще имат съответно 12 и 10 места.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments