Европейски лидери осъдиха Виктор Орбан за „открито расистки“ изказвания

1
56
Виктор Орбан. Снимка: wikimedia commons
Виктор Орбан. Снимка: wikimedia commons

Текстът е препечатан от „Свободна Европа“. Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език. 

Лидерите на големите партии в Европейския парламент осъдиха унгарския премиер Виктор Орбан за „открито расистки“ коментари, които той направи по-рано през юли.

Орбан предизвика вълна от международна критика след реч на 23 юли в Румъния, в която предупреди хората да не се смесват с „неевропейци“.

Думите му предизвикаха незабавен отговор от САЩ, които нарекоха коментара му „непростим“, а представители на еврейски общности изразиха тревога.

В събота най-големите партии в Европейския парламент излязоха с изявление, в което се казва, че коментарите на Орбан са „неприемливи“ и нарушават ценностите, залегнали в основите на Европейския съюз.

Говорител на Европейския парламент каза, че декларацията е била приета на 29 юни с „много голямо“ мнозинство.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.
Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Винкел
Винкел
12 дни по-рано

Европрйски лидери = Глобалисти = Национални предатели…. Напред Орбан…