Европейската комисия осъжда Франция и Италия за прекомерни разходи

0
58
Европейска комисия
Европейска комисия. Снимка: Pixabay

В сряда Европейската комисия ще упрекне правителствата на Франция и Италия, че харчат твърде много, съобщиха представители на Европейския съюз за „Politico“. Те са сред седемте страни от ЕС, които официално ще бъдат упрекнати, след като Комисията отново въведе правилата за дълга и дефицита, които бяха замразени, за да позволят на публичните разходи да смекчат икономическия удар от пандемията от COVID-19.

Съобщението идва в момент, когато крайнодясното Национално обединение /RN/ води кампания за оглавяване на френското правителство, след като президентът Еманюел Макрон свика предсрочни избори. Ако RN спечели, действията на ЕС могат да послужат за ограничаване на неговите планове за разходи, които смесват намаляване на данъците и протекционизъм. През есента Франция и останалите държави трябва да представят на Комисията пътна карта, в която да посочат как смятат да приведат бюджетите си в съответствие с изискванията. В крайна сметка, ако не го направят, може да им бъдат наложени глоби.

Така наречената Процедура при прекомерен дефицит /ППД/ има за цел да ограничи разходите на страните, които надвишават определеното от ЕС съотношение между БВП и дефицит от 3%. Ето какво смята Йеромин Зетелмайер, ръководител на мозъчния тръст Bruegel в Брюксел:

„Процедурата при прекомерен дефицит тази година не е свързана със заклеймяване, тъй като отразява колективното положение на половината от еврозоната след извънреден период, включващ COVID-19 и т.н.“

Той декларира:

„В момента се наблюдава тенденция към влошаване на състоянието на икономиката.“

Според дипломат от ЕС ще бъдат освободени от отговорност страни, които се колебаеха около прага от 3%, като Австрия и Испания.

Очаква се държавите с високи разходи за отбрана като Чешката република и Естония също да бъдат пощадени от ППД, въпреки че през 2023 г. ще надхвърлят лимита на разходите. Румъния вече е в процес на преструктуриране.

Еврокомисията предлага бюджет на ЕС за 2025 година в размер на 199.7 милиарда евро

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments