Европейската комисия създаде хуманитарен въздушен мост заради кризата с коронавируса

0
75
Европейска комисия
Европейска комисия. Снимка: Pixabay

Европейската комисия създаде хуманитарен въздушен мост заради кризата с коронавируса. Целта му е транспортирането до някои от най-критичните зони по света на хуманитарни работници и спешни доставки.

Янез Ленарчич, комисар по въпросите на управлението при кризи, днес вече отпътува с първия полет до Банги за среща с Н.Пр. Фостен-Арканж Туадера, президент на Централноафриканската република, както и с хуманитарни организации.

Първият полет на ЕС, осъществяван в сътрудничество с Франция, тръгва от Лион и ще превози около 60 хуманитарни работници от различни НПО и 13 тона хуманитарни товари. През следващите дни ще последват още два хуманитарни товарни полета, които ще транспортират още общо 27 тона хуманитарни доставки. На връщане с полетите от Централноафриканската република ще бъдат репатрирани граждани на ЕС и други пътници.

Как работи хуманитарният въздушен мост на ЕС

– В рамките на съвместно усилие на Комисията и държавите-членки ЕК финансира въздушния превоз с полети на държавите членки до и от предложените дестинации, когато е възможно в комбинация с осъществяваните полети за репатриране и ротация на хуманитарния персонал.

– От този механизъм могат да се възползват хуманитарни служители от националните администрации, НПО или агенциите на ООН.

– Комисията финансира 100% от транспортните разходи, докато партньорите на ЕС отговарят за осигуряването на хуманитарните материали.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments