Евгений Кънев: Опозицията ще има възможността да осветли лепилото на управлението – корупцията предрешена като мним евроатлантизъм

0
84
Евгений Кънев
Евгений Кънев. Снимка: Evgeni Kanev, Facebook

Евгений Кънев е на мнение, че е по-добре ГЕРБ да съставят правителство, отколкото страната да отиде на нови предсрочни парламентарни избори. Публикуваме неговия анализ в социалната мрежа Facebook без редакторска намеса:

„Дано ГЕРБ успеят да съставят правителство. Най-малко поради три причини:

Първата и най-важната причина е функционирането на държавата по Конституция като парламентарна република. Смисълът на редовния кабинет спрямо служебния кабинет е, че той конструира не само изпълнителната, но и законодателната власт с четиригодишен мандат. От дистанция на времето все повече хора ще си дават сметка за смисъла на Сглобката след близо две години безконтролна президентска власт. И че сглобката може би (чакаме решение на КС) поправи двата най-големи дефекта на Конституцията – безконтролните главен прокурор и служебен кабинет.

Втората причина е поемането на цялата политическа отговорност от ГЕРБ и ДПС. Тези две партии диктуват дневния ред на България почти през целия период на членството в ЕС, но или чрез проксита – партньори на които прехвърлят политическата отговорност; или чрез плаващи мнозинства в конфликт с партньорите им във властта. Сега обаче тежестта на третия партньор е много малка за целта, а и е тяхна производна – за никого не е тайна целта на Слави във властта, събрана в един израз от кабинета “Петков” – “искам си моя милиард!” (по повод спрените пари на неговия регионален министър).

И трите партии във властта са на лидери със сходен манталитет и затова може да се получи стабилно правителство на база общи “ценности”. Ще видим в цялата прелест на автокрацията как собствениците на три корпорации вземат решения, където един от тях има мажоритарния контрол върху тях. И как техните мъпети в трите партии без гък ги изпълняват.

И така опозицията ще има възможността да осветли лепилото на управлението – корупцията предрешена като мним евроатлантизъм. И ако го прави успешно – да се позиционира като алтернатива на следващите избори – това е и първата такава роля за ПП, откакто е създадена.

Третата причина е, че докато ГЕРБ и ДПС могат все още да продават своя атлантизъм у нас и в чужбина срещу сигурност – то България е по-малко вероятно да предприеме резки геополитически завои, защото дуетът има какво да губи или не спечели.

Разбира се, смисълът на това правителство е просто, защото е по-добро от следващия възможен избор – да няма въобще правителство и пак да ходим на избори, които още повече да отблъснат хората от либералната демокрация в този й вид. И да разчистят пътя към властта на “демократа” Румен Радев.“

Шофьор съди държавата заради фалшиво положителен тест за наркотици

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments