ЕЦБ: Наложителни са нови лихвени повишения, макар че инфлацията е близо до върха

0
32
Високи лихви. Снимка: Pixabay.
Високи лихви. Снимка: Pixabay

Европейската централна банка /ЕЦБ/ ще трябва да повиши лихвените проценти още няколко пъти, за да се овладее растящия ценовия натиск, въпреки че инфлация достига до своя връх. Това заяви главният икономист на ЕЦБ и управител на Ирландската централна банка Филип Лейн пред журналисти. Той посочи:

„Наистина очакваме, че ще са необходими повече увеличения на лихвите, но вече е направено много. Бих бил достатъчно уверен, ако кажа, че е вероятно сме близо до инфлационния пик.“

След като повиши лихвените проценти от юли досега с общо 200 базисни пункта, Европейската банка сигнализира за забавяне на темпото на затягане на паричната политика през декември след последните 2 агресивни вдигания на лихвите ставки с по 75 базисни пункта. Очаква се на заседанието на 15 декември ЕЦБ да повиши водещите си лихви с 50 базисни пункта, като депозитната лихва достигне ниво от 2%, преди да последва поредица от по-нататъшни затягания на паричната политика през 2023 година, които биха могли да доведат депозитната лихва до ниво около 3%.

Според Филип Лейн не е изключено инфлацията в еврозоната да е достигнала своя пик. Притеснителното за централните банкери е, че основната инфлация има възможност да се увеличи над текущите 5% и трудно ще спадне. Това се дължи на увеличенията на цените на енергията, отразявайки се в ценообразуването в различните сектори.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments