ЕС: Пътят на Урсула Фон дер Лайен към победата е заложен на карта

0
179
Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен. Снимка: Olaf Kosinsky/Wikimedia Commons

Пътят на Урсула фон дер Лайен към победата изглежда все по-несигурен, пише „Politico“. Дни преди решаващата среща, на която лидерите на ЕС ще решат бъдещето ѝ, „Обнови Европа“, една от трите партии, от които Урсула фон дер Лайен се надява да получи подкрепа за втори мандат като председател на Европейската комисия /ЕК/, губи места в Европейския парламент /ЕП/.

„Простото изчисление показва, че в момента положението е много тежко за Урсула фон дер Лайен“, твърди Якоб Мороза-Расмусен, бивш генерален секретар на паневропейската либерална партия „Алианс на либералите и демократите за Европа“ /АЛДЕ/.

Изненадващото решение на чешкия популист Андрей Бабиш да оттегли седемте евродепутати от своята партия  „Действие на недоволните граждани“, обявено в петък, нанесе нов болезнен удар за либералите, чието присъствие в ЕП се срина от 102 места до едва 74. „Обнови Европа“, която беше третата по големина група в Парламента, беше изпреварена от дясноцентристката група „Европейски консерватори и реформисти“ /ЕКР/, в която има представители и на партията „Братята на Италия“ на Джорджа Мелони. 

Още една интересна символика за противоречивия път на либералите е, че една от техните най-видни и влиятелни фигури – Марк Рюте, министър-председател на Нидерландия през последните 14 години, ще участва в последния си Европейски съвет тази седмица, преди да заеме новия си пост като генерален секретар на НАТО. Урсула Фон дер Лайен и нейната „Европейска народна партия“ /ЕНП/ до момента са водили дискусии само с алианса „Социалисти и демократи“ и „Обнови Европа“, като официално пренебрегват „Зелените“ и ЕКР, въпреки че преди изборите тя заяви, че е готова да работи с Мелони.

Както либералите с министър-председателката на Естония Кая Калас, така и социалистите с бившия португалски министър-председател Антонио Коща ще получат шанс за изключително важни постове в ЕС, ако планът за ръководство на ЕС, част от който е Урсула фон дер Лайен, излезе невредим от срещата на върха на лидерите, която ще се проведе в четвъртък и петък.

Според анализатори обаче, дори изходът от срещата да е добър, това няма да е краят на несигурността, която грози досегашната председателка на Европейската комисия. Тя ще има нужда от 361 гласа в ЕП /от общо 720/ при тайно гласуване, което може да се проведе още на 18 юли. Ако получи подкрепа от всички членове на ЕНП, „Социалисти и демократи“ и „Обнови Европа“, това означава 398 гласа. Проблемът е, че не се очаква всички от гореизброените да я подкрепят, а наред с това партия „Обнови Европа“ губи броя на членовете си.

Министерство на земеделието с нова схема: Земеделците ще получат по 104,56 лева на хектар

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments