Ердоган: Путин желае да сложи край на войната в Украйна

0
15
Президентите Реджеп Ердоган и Владимир Путин
Президентите Реджеп Ердоган и Владимир Путин. Снимка: T.C. Cumhurbaşkanlığı, Facebook

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че вярва, че руският лидер Владимир Путин желае да сложи край на войната, която предприе в Украйна, както и че ще бъде направена „значителна стъпка“ в тази посока. Той допълни, че впечатлението му от неотдавнашните разговори с Владимир Путин е, че той иска „да сложи край на това възможно най-скоро“, предава „BBC“.

Както известно, неотдавна през този месец Украйна успя си възвърне обширни територии, завзети от Русия. По повод на това турският лидер посочи, че в момента положението е доста проблематично за Русия. По време на срещата на върха, която се проведе в Узбекистан миналата седмица, Ердоган сподели, че е провел „много задълбочени дискусии“ с Путин. В интервю за американския телевизионен канал „PBS“ турският президент заяви, че е останал с впечатлението, че руският му колега желае да сложи край на войната възможно най-скоро.

Ердоган многократно се опитваше да посредничи от началото на войната до днес, като насърчаваше умерената позиция на Турция, член на НАТО, и същевременно се противопоставяше на западните санкции срещу Русия. Той помогна активно на ООН да посредничи за възобновяване на износа на зърно от Украйна, а миналата седмица обяви, че се опитва да организира преки преговори за прекратяване на огъня.

Междувременно, два месеца след като руските сили установиха контрол над целия източен регион Луганск, Украйна успя да си възвърне част от територията. Украинският лидер на Луганск Серхий Хайдай обясни, че руските сили са се оттеглили от село Билохоровка, но правят всичко възможно да се установят на друго място. Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че „окупаторите явно са в паника„.

По-рано този месец Ердоган обвини Запада, че води политика на провокация спрямо Русия, и предупреди, че при това положение войната едва ли ще приключи скоро. Миналата седмица руският лидер заяви, че е готов да се срещне с украинския президент, но подчерта, че самият Зеленски не е готов за това. Той заяви пред министър-председателя на Индия, че желае да сложи край на военните действия възможно най-скоро. Въпреки това Русия не е дала никакви конкретни признаци, че е готова да приеме исканията на Киев за пълно изтегляне от украинската територия, включително от районите, завзети още през 2014 г. Тогава Русия анексира Крим, а сегашният бивш президент Дмитрий Медведев заяви, че подкрепяните от Русия сепаратисти трябва да проведат референдуми за анексирането на териториите на Луганск и Донецк, известни като Донбас.

Президентът Путин неведнъж е определял „освобождаването“ на украинския регион Донбас като основна цел на Русия. Подкрепяните от Русия местни лидери в Луганск и Донецк също призоваха за спешни референдуми, а съветникът на украинското министерство на отбраната Олексий Коптико предположи, че това е „признак за истерия“ в Москва, както и опит да се подтикне Путин към действие. Освен че успяха да си възвърнат голяма част от Харковския регион в североизточната част на страната, украинските сили предприеха яростна контраофанзива в южния регион Херсон, принуждавайки установения от Русия лидер да отложи референдума за присъединяване към Русия.

Запитан дали на Русия трябва да се позволи да задържи всички територии, които е завзела от февруари насам, и дали това трябва да бъде част от потенциално мирно споразумение, Ердоган отговори с думите: „Не, без съмнение, не.“ Той заяви още, че земите, които са били завладени, ще бъдат върнати на Украйна. Засега все още не е ясно дали това включва и териториите, които са под контрола на подкрепяните от Русия сепаратисти от 2014 г. насам. На въпроса дали трябва да се позволи на Русия да задържи Крим, който тя анексира през 2014 г.,  турският лидер заяви, че оттогава насам Турция е разговаряла многократно с Путин относно връщането на полуострова „на законните му притежатели„, но така и не е бил постигнат никакъв напредък.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments