Епископската базилика на Филипопол посреща детския ансамбъл „Ministrings“ от Швейцария

0
31
Детски ансамбъл
Детски ансамбъл "Ministrings". Снимка: Община Пловдив

От 12:00 часа на 22 октомври в Епископската базилика на Филипопол ще се проведе концерт на великолепния детско-юношески ансамбъл „Ministrings“. Входът е свободен, съобщиха от Община Пловдив.

Със съдействието на местната администрация, като част от Есенния салон на изкуствата-Пловдив 2023 и с любезното домакинство на ОИ „Старинен Пловдив“, талантите от Лозана ще представят програма, с която пътуват и изнасят концерти в цяла Европа, като успоредно се запознават с културно-историческите забележителности на градовете, в които гостуват. След концерта в Базиликата, децата ще разгледат забележителности в Стария Пловдив, където ще бъдат придружавани от професионалните екскурзоводи на Института.

В концерта ще участват също детски оркестър „Симфонито“ от Къща за музикални вълшебства „Дивизи“ и деца от ЦНСТ „Детска къща“ с ръководители Борислава Василева и Албена Биандова.

Ансамбъл „Ministrings“ е основан през 2002 г. в Консерваторията в Лозана (Швейцария) от Тина Стрининг (Tina Strinning), професор по цигулка, виола и педагогика. През 2013 г. към нея се присъединява Байджу Бат (Baiju Bhatt), цигулар, занимаващ се с джаз и съвременна музика. „Minstrings“ са наставлявани и от цигуларя Жил Апап (Gilles Apap), с когото имат възможност да участват в майсторски класове и да изпълняват концерти.

Между турнетата в Истанбул, Париж, Будапеща или Барселона, а сега и в България, „Ministrings“ си проправят път със свежест и добро настроение. Децата, участващи в ансамбъла се подбират от 7-годишна възраст с взискателен и оригинален подход. Често подкрепяни от по-големите в групата, те се научават да поемат отговорност и да играят активна роля по отношение на своето музикално и сценично представяне. Младите музиканти се изявяват на сцената напълно самостоятелно и без партитури. Голяма част от музиката им е обогатена с групова хореография, което прави шоуто им цветно, весело и уникално. Резултатът е великолепен урок по артистични и социални ценности и личностно развитие на всяко дете във вдъхновяваща обстановка.

Инвестицията в изразяване и движение, импровизация и креативност, както и многобройните проекти, изживени заедно, създават силни връзки на приятелство и общи музикални интереси сред децата, което води до формирането на различни нови ансамбли като Krysalid, the BAMS, Oct’ Opus и Bazar Quartet, осигурявайки приемственост в бъдещето.

Няколко пъти „Ministrings“ са получавали първа награда със специално отличие на Националния финал на Швейцарския младежки музикален конкурс.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments