ЕП ще обяви номинацията за главен прокурор на Европейския съюз

0
169
Лаура Кьовеши. Снимка: wikimedia commons

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент ще гласува днес номинациите за главен прокурор на Европейския съюз.

Бившата ръководителка на румънското антикорупционно обвинение Лаура Кьовеши е фаворитът за новосъздадения пост след вчерашното изслушване в комисията по бюджетен контрол.

При вота в комисията Кьовеши е получила 12 гласа. Втори е французинът Жан-Франсоа Бонер с 11, а германецът Андрес Ритер е получил едва един глас.

Днес по обяд се очаква решението на парламентарните комисии за предпочетения от тях кандидат. След като решението бъде обявено, предстои ръководството на ЕП да прецени дали да подложи окончателното решение на гласуване в пленарната зала. Ако евродепутатите изберат Бонер, който вече бе подкрепен от Съвета на ЕС, може да се премине към неговото назначение. Ако ЕП предпочете друг кандидат, ще последват преговори със Съвета.

При изслушването си Лаура Кьовеши заяви, че в страната ѝ има опит да се посегне на независимостта на прокуратурата, предаде БНР.

„През цялото време в цялата си дейност бях независима и спазвах законодателството. Резултатите ми говорят за мен. В работата ни с колегите разследвахме членове на всички партии, а не само на една. Разследвахме и богати хора с влиятелни позиции и това беше, защото бяхме независими. Много е важно да кажа, че независимостта беше гарантирана от закона. В момента обаче има опити тя да се ограничи. За да се разследва корупцията по високите етажи на властта или измамите с еврофондове, е много важно да има независимост“.

Единствено Кьовеши от всички кандидати получи аплодисменти.

Същевременно ѝ бяха отправени доста остри реплики и въпроси от румънски евродепутати, някои съпроводени с тропане по банките. Един от тях я попита получавала ли е награда от ЦРУ, на което тя отговори, че има награда от „Сикрит сървис“ за защитаване на фискалната сигурност, борбата срещу фалшификацията на долари и киберпрестъпленията. Кьовеши добави, че не е получавала американско гражданство за това. Други евродепутати обаче заявиха, че не вярват на нито една дума от негативната кампания срещу нея и я поздравиха за проявения кураж.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments