Енергиен експерт: Очаква се злоупотреба с евросредства в газохранилището в Чирен

0
22
Евро, пари
Евро. Снимка: Pixabay

Очаква се злоупотреба с евросредствата в газохранилището в Чирен, заяви енергийният експерт Христо Казанджиев. По думите му проблемът там е от над 20 години. Според него проектът за увеличението на общия му капацитет е консенсус, защото не се отчитат редица фактори. Той коментира пред „NOVA“:

Възможно е обаче увеличение на дневния добив до 5-6 млн. кубически метра на ден. България няма капацитет и опит в това отношение и очаквам сериозна злоупотреба с евросредства.

По думите на експерта има няколко реалистични алтернативни възможности за доставка на газ. Едната е страната ни да осигури тръбен газ от Азербайджан в размер на 1 млрд. куб/метра. Другата е да се постигне договорка с Турция за техен втечнен природен газ от Мраморно море и допълни:

Можем да се справим без руски петрол. В незначителен порядък ще има увеличение на цената на газа през май. Вероятността да бъде прекратен транзита на газ е много малка. В такъв случай в конфликт с Унгария и Сърбия може да се отделя малко количество газ и за България.

Христо Казанджиев допълни, че Европейският съюз трябва да определи правила и изисквания за преговори за доставка на газ.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments