Енергиен експерт: Кризата с природния газ е решима и без „Газпром“

0
8
Природен газ
Природен газ. Снимка: Pixabay

Кризата с природния газ е решима и бе руската компания „Газпром“. Това е едно от заключенията в анализ на Центъра на изследване на демокрацията. Пред „NOVA“ един от изготвилите доклада Мартин Владимиров обясни, че ситуацията със синьото гориво е тежка не само в България, но и в цяла Европа и се влошава все повече заради действията на Русия, която продължава периодично да намаля доставките.

В същото време нашата страна била една от най-уязвимите. Но това не означавало, че не можем да се справим с предстоящия отоплителен сезон, защото имаме осигурени доставки от Азербейджан. Те ще покрият една трета от потреблението у нас.

А от друга страна високите цени принуждавали големи ползватели на природен газ да намалят своето търсене и очакванията са то да спадне с около 20%. Така според изчисленията през октомври и ноември „Булгаргаз“ няма да има проблеми да задоволи нуждите на пазара в страната.

Неприятностите можели да бъдат факт през декември, но само ако търсенето е същото, каквото е било през последните пет години. В същото време се очаква понижаване. Което означава, че при внос на втечнен газ и доставки от „Чирен“ и Азербайджан, ще успеем да се справим със ситуацията.

Но всичко това имало вероятност да се отрази на сметките на индустриалните потребители.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments