Елена Йончева: Европейската агенция по убежището ще направи България по-защитена

0
38
Елена Йончева
Снимка: Facebook

Страната ни ще бъде в пъти по-защитена и ще разполага с допълнителни способи, за да се справи с една евентуална вълна от бежанци, която вече идва от Турция. Това каза пред „БНР“ евродепутатката Елена Йончева във връзка със споразумението за създаване на нова Европейска агенция по убежището.

Йончева определени пълноправния статут на агенцията като значителен пробив за България и Европа и охарактеризира споразумението като историческо.

Нашата държава, включително Испания и Италия, са били тези на първа линия, посрещайки огромния натиск от мигранти, поясни експертът.

Смисълът в съществуването на една такава агенция, както и редицата й ползи, се коренят именно в това да се филтрират действителните бежанци от икономическите мигранти. Или казано иначе, обясни тя – възможността да се прави разлика между онези, бягащи от война, реално нуждаещи се хора, и другите, които нямат сериозно основание да търсят убежище.

Благодарение на споразумението България ще е по-независима в отношение на способността си да се справя с миграционния натиск, заяви сигурно Елена Йончева. Досегашната тенденция да търсим помощ от управляващите в дадения момент, „Турция, например“, ще остане в миналото.

От интерес за страната и националната ни сигурност е да има обща европейска политика за солидарност, убедена е Йончева. Така, когато чужденците влязат у нас, практиката ще позволява те да бъдат разпределени в останалите държави от Евросъюза.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments