Екзотичните вкусове и неповторимите аромати на китайската кухня

0
410
Китайска кухня
Китайска кухня. Снимка: Pixabay

С дългата си история, уникалните си характеристики и многобройните си стилове, китайската кухня е съществена част от тяхната култура. Традиционните китайски ястия са известни със своя цвят, аромат, вкус, значение и външен вид. Поради огромната територия на Китай съществуват множество регионални различия в кухнята, обусловени от различния климат, история, местни съставки и обичаи на хранене. Ето някои от най-известните китайски ястия, които можете да опитате:

Патицата по пекински е известно ястие, което се радва на световна слава и се смята за едно от националните ястия на Китай. Пекинската патица се харесва заради тънката си и хрупкава кожа. Нарязаната на парчета патица по пекински често се консумира с палачинки, сладък бобен сос или соев сос с пюре от чесън.

Пилето Кунг Пао е известен специалитет в Съчуан, популярен както сред китайците, така и сред чужденците. Основните съставки са пилешко месо, нарязано на кубчета, сушено чили, краставица и пържени фъстъци /или кашу/. В западните страни има и версия на пиле Кунг Пао, където пилето се покрива с царевично нишесте и се добавят зеленчуци, сладко-кисел сос и пюре от чесън.

Сладко-киселото свинско месо има ярко оранжево-червен цвят и вкусен сладко-кисел вкус. В началото е имало само сладко-кисело свинско месо, но с времето ястието е развило различни версии с пилешко, говеждо или свински ребра.

Горещата тенджера е едно от най-популярните ястия в Китай, особено в провинция Съчуан или Чунцин. Хората готвят и се хранят от вряща тенджера със супа /бульон/ на газов/индукционен котлон в средата на масата, като около тенджерата има хранителни продукти и подправки. Тайните на горещата тенджера се крият в бульона, от който всички съставки получават своя аромат.

Ма По Тофу е едно от най-известните ястия в кухнята на Съчуан с над 100-годишна история. Състои се от бобени зърна заедно с малко мляно месо /свинско или говеждо/ в пикантен сос, приготвен от ферментирал черен боб и чили паста. Ястието е кръстено на баба Чен, чийто лице било набраздено, откъдето идва името „Белязана баба“.

Пърженият ориз е ястие, приготвено от пържен варен ориз и други съставки, като яйца, зеленчуци, морски дарове или месо. Лесно е да се направи у дома, като се използват остатъци от месо или зеленчуци. Най-известният пържен ориз в Китай е пърженият ориз от Янджоу, който включва скариди, яйца и свинско месо на барбекю.

Xiaolongbao са вид баози /китайски пелмени на пара/, популярни в Дзянсу и Шанхай. Те традиционно се приготвят в малка бамбукова кошница, откъдето идва и името им. Най-често срещаният пълнеж е свинско месо, но може да включва и говеждо месо, месо от раци, скариди, морски дарове и зеленчукови пълнежи. Има специален начин за консумация на тези пълни с бульон пелмени – можете да откъснете малко ъгълче от тестото и да изсмучете супата или да използвате сламка за това.

С тези предложения ще можете да се насладите на разнообразието и богатството на китайската кухня в собствения си дом.

Забравени кулинарни съкровища на българската кухня, които са изключително интересни и вкусни

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments