Експлозията в Нешвил: Заподозреният е идентифициран

0
98
Полиция
Снимка от Pixabay

Полицейският екип, който разследва взрива на кемпера, при който бяха ранени трима души в Нешвил навръх Коледа, успя да идентифицира заподозрения извършител след щателно събиране на ДНК от местопрестъплението. Криминалните експерти в американския щат Тенеси заявиха, че откритият генетичен материал съвпада с този на 63-годишния Антъни Куин Уорнър. От ФБР заявиха, че засега няма индикации за други заподозрени лица и все още рано да се твърди със сигурност какъв е мотивът. Взривът, извършен пред телекомуникационен офис в града, наруши работата на комуникационните системи в Тенеси и четири други щата.

Какво е най-новото?

По време на пресконференция, дадена вчера, федералните следователи заявиха, че вярват, че Уорнър, който е работил в областта на информационните технологии и е имал богат опит с електрониката, е единственият човек, отговорен за взрива, като същият е загинал на местопрестъплението. Те обясниха, че взривът вероятно е бил умишлен, а тленните останки на Уорнър, са открити на местопроизшествието, предаде BBC.

Полицията публикува и кадри от момента на експлозията. Според публичните регистри Уорнър доскоро е живял в Антиохия, предградието на Нешвил, където полицията е претърсила дома му в събота. Съседите също твърдят, че са видели кемпер в района на инцидента, съобщават местните медии. По-рано днес екипът на „CBS News“ съобщи, че ДНК проба е събрана и от майката на Уорнър. Специалният агент на ФБР Дъглас Корнески заяви, че до момента служителите на реда са получили около 500 препоръки, свързани с разследването на експлозията.

Какво е известно за Уорнър?

Публичните записи, отразени от американските медии, разкриват, че Уорнър е имал богат опит с електрониката и алармените системи. Той е бил дългогодишен жител на Нешвил и е работил като компютърен техник на свободна практика в агенция за недвижими имоти. Бившият му работодател, агентът по недвижими имоти Стив Фридрих, обясни пред медиите, че Уорнър е подал оставка неочаквано този месец след четири години работа в компанията. Фридрих каза още, че този ход е бил „доста необичаен“ за дългогодишния му служител.

Съсед заподозрения го е определил като „компютърен маниак„, съобщи „USA Today“. Стив Шмолд, който е живеел в съседство с Уорнър повече от две десетилетия, го описа като „приятелски настроен“ и „въздържан“, добавяйки: „Предполагам, че някои хора биха казали, че той е малко странен. Никога не сме виждали някой да идва и си отива от дома му. Доколкото разбрахме, той беше някакъв компютърен маниак, който работеше от къщи.“. Съседът му подчерта, че Уорнър не е показал по никакъв начин, че е имал крайни политически убеждения.

Какво се случи в Нешвил?

Служителите на реда са отговорили на сигнал за изстрели малко преди 06:00 часа местно време на 25 декември в район на града, известен със своите ресторанти и нощен живот. Малко след това те са открили кемпера, а непосредствено преди атаката чрез високоговорител е съобщено да се напусне района, защото предстои експлозия. Полицията разкри още, че от кемпера е звучала и хитовата песен „Downtown“ от 1964 г. на британската певица Петула Кларк.

Превозното средство е било взривено няколко минути по-късно, като при взрива е пострадал полицейски служител, който се е намирал наблизо. Полицията показа снимки на кемпера, описан като превозно средство за отдих, което е било докарано в района рано в петък. Той е бил взривен пред висока сграда, принадлежаща на телекомуникационния гигант „AT&T“. Сградите в близост до взрива са претърпели структурни повреди, като прозорците са били счупени, а дърветата – повалени.

Видеоклипове, публикувани в социалните медии, показват вода от повредени тръби, стичаща се по стените на сградите, на фона на воя на алармите. Телефонните, интернет и оптичните телевизионни услуги също са били нарушени в Тенеси, Мисисипи, Кентъки, Алабама и Джорджия, разкриват от „AT&T“. Местният жител Бък Маккой съобщи, че е бил събуден от взрива. Той публикува видео във Facebook, показващо част от нанесените щети, под звука на активираните аларми.

Всичките ми прозорци, бяха изпотрошени в съседната стая. Ако бях останал там, щеше да е ужасно.“, каза още Маккой пред „AP“. „Изглеждаше като бомбен взрив. Беше толкова силно.“, добави той.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments