Експерти: Законът е добър, но не се спазва, трябват мерки за пътищата

0
5
Магистрала
Магистрала. Снимка: Агенция Пътна инфраструктура

Експерти коментираха пред „Bulgaria on Air“, че мерките, обявени от министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев за пътищата, са били очаквани. Те подчертаха, че се е чуло за линеен подход и това е нещо, за което те настояват от много време. Емил Марков от Института за пътна безопасност подчерта, че екипите на „Пътна полиция“ не трябва само да стоят и да чакат нарушителите, а да се движат заедно с тях и да контролират движението по пътищата.

От своя страна Красимир Георгиев от Асоциацията на автомобилистите в България коментира, че у нас нещата не се правят така, както е разписано в закона, а така, както ги вижда съответният ръководител. Той обясни, че към всички тези мерки би добавил и още една, а тя е заплатите на контролните институции да бъдат адекватни на състоянието на пътищата в страната.

Марков беше категоричен, че трябва да има определени закони в страната и борба със системните нарушители. Но е необходимо и тези, които съблюдават реда, също да спазват нормативната уредба.

Мнението на Георгиев е, че ако децата и техните ръководители бяха с колани, можеше да има по-малко ранени. Но в същото време отговорност за случилото се не можел да носи само водача на автобуса, защото групата е имала ръководител, който е трябвало да инструктира пътниците в него. И двамата експерти са на мнение, че след всеки инцидент се прави акция, но резултати от това няма.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments