Експерти: Необходима е реформа в МВР!

0
18
Министерство на вътрешните работи

Необходима е сериозна реформа в Министерството на вътрешните работи /МВР/. Около това мнение се обединиха експерти пред „bTV“. Те коментираха случая с 23-годишния полицай, който е превозвал нелегални мигранти. Според тях това е доказателство именно за липсата на реформа в системата на силовото министерство.

А що се отнася до каналджийството, то било последица от начина, по който се управлява самата граница и състоянието въобще на МВР. Изключително голям според експертите е проблемът с подготовката на служителите на реда. Полицай в момента се става само с курс, който продължава три месеца. Затова е необходима радикална реформа. Трябва да се направи кампания, която да бъде национална, категоричен беше Димо Гяуров, който е бивш директор на Националната разузнавателна служба.

Бившият главен секретар на МВР проф. Николай Радулов пък посочи, че има проблем със солидарността между самите полицаи. В момента това понятие било много изкривено и било резултат от 15 години калпаво управление на силовото миистерство. Този проблем не можел да бъде решен с временни мерки и колкото и качествени служители да се назначавали, той щял да продължава да съществува.

Валентин Попов от синдикалната федерация на МВР пък е категоричен, че щом си облякъл униформа и си положил клетва, си поел и ангажименти и не трябва да се поддаваш на изкушенията. Според него няма нещо, което може да оправдае извършено престъпление от служител на реда.

Криминалният психолог Тодор Тодоров пък счита, че вина за случващото се имат определени хора, а самото МВР страдало от автоимунно заболяване. Службите, които трябвало да се занимават с подобни случаи, не го правели адекватно. И нямало как да бъде по друг начин, когато имало началници, които не са там заради експертиза, а защото са удобни на някого.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments