Експерт: Следващото правителство трябва да сформира нов НОЩ

0
52
Ваксина
Снимка: Pixabay

„Което и правителство да дойде на власт, би следвало да сформира подобен щаб от експерти, които да предлагат решения на министъра на здравеопазването“. Това заяви пред „Bulgaria ON AIR“ здравният икономист Аркади Шарков.

По негови думи нуждата от разпускането на НОЩ, който е бил организиран от последните управляващи, е спорна. Той е бил „по-скоро консултативен орган към Министерството на здравеопазването, откъдето идваха заповедите какво трябва да се затваря и отваря. Плюсът от такъв щаб е информираността на населението“.

Според експерта един от главните въпроси, които следва да касаят всички политици у нас, е ситуацията с имунизационната практика. Макар след изборите акцентът да е сериозно изместен и да изглежда така, сякаш вирус няма.

„Единственото правилно решение е „зелените коридори“ да останат отворени. По никакъв друг начин не се създаде усещането в българина, че ваксинационната кампания е нещо полезно и самата ваксина няма да им създаде проблеми“, сигурен е Шарков.

Икономистът посочи поведението на премиера в оставка, който е дамгосал един от имунизационните препарати. Вследствие на това заклеймяване се отчита сериозен наплив към другите COVID ваксини, допълни специалистът.

Освен Борисов, президентът Радев също е показал страх, тъй като не се е имунизирал публично. С тази си предпазливост двамата политици по никакъв начин не са стимулирали гражданите на България и изобщо не е изненадващо, че продължаваме да сме на последно място по хора с поставена втора игла.

Аркади Шарков смята, че повечето здравни заведения трябва да продължат да бъдат търговски дружества. От депутати обаче се изисква да проявят смелост и да оптимизират болничната помощ.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments