Експерт: След като КЗК одобрява продажбата на ЧЕЗ, значи е било съобразено с Борисов и Пеевски

0
190
Илиян Василев
Илиян Василев. Снимка: Ilian Vasilev, Facebook

Има важни детайли покрай случая с ЧЕЗ, заяви енергийният експерт Илиян Василев пред „FrogNews“. Според него, след като Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ е одобрила сделката за продажбата на дружеството, това е било съобразено с премиера Бойко Борисов и депутата Делян Пеевски. По думите му това означава, че „съображенията“ им са били отчетени.

Важно е да се знае, че Борисов и Пеевски не играят като инвеститори, а като политически брокери, уточни Василев и добави, че е сигурно, че двамата са наложили условията. Става въпрос за парични потоци от милиард и половина, които двамата искат да контролират и да са сигурни, че те няма да попаднат при опонентите им, изтъкна експертът.

Внимателно трябва да се проследи какви изменения ще настъпят в борда на ЧЕЗ, защото така ще се види кои са тези, които защитават интересите на премиера и на народния представител, подчерта енергийният специалист.

„Имайте предвид, че в края на октомври КЗК вече е разрешила на „Еврохолд“ да купи ЧЕЗ. Значи нещата са разрешени. Въпросът е техническото затваряне на сделката“, допълни експертът.

Сделката винаги може да бъде спряна, заяви Василев и обясни кога:

„Първият вариант е това да се случи от една от двете страни, ако параметрите на сделката не се потвърдят от гледна точка постигане на финансови резултати. Също така – ако разследването в Чехия блокира транзакцията. Това е напълно възможно.“

„ЧЕЗ съди държавата в арбитражния съд във Вашингтон и делото е за 700-800 милиона евро. ЧЕЗ не форсира арбитражното производство, докато е собственик. В момента, в който се затвори сделката, арбитражното производство е в ход.“

От разследването е видно, че сделката с ТЕЦ-Варна е сключена умишлено на нива под реалната цена. Според експерта трябва да се докаже защо сумата е била потисната.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments