Съдът отхвърли жалби на ЧЕЗ и „Инерком“ за спряната от КЗК сделка

0
66
Снимка: chez.bg
Снимка: chez.bg

Административният съд София – област отхвърли в четвъртък отделните жалби на Гинка Върбакова и на ЧЕЗ срещу спирането от страна на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на сделката за активите на енергийното дружество у нас, съобщиха от съда.

В края на 2018 г. КЗК съобщи, че спира производството по сделката до произнасяне на Върховния административен съд (ВАС). До жалбата се стигна, след като през лятото на 2018 г. КЗК отново блокира продажбата на ЧЕЗ с мотива, че соларните централи на „Инерком“ и на ЧЕЗ ще създадат монопол. Върбакова излезе от фирмите си, за да не блокира сделката, и поиска ново разглеждане от страна на антимонополния орган. Според КЗК обаче по сделката няма промяна на обстоятелствата. Точно по този казус е сегашното произнасяне на административния съд, който реално подкрепя тезата на антимонополната комисия.

Заради забавянето на сделката и липсата на реално плащане от „Инерком“ от ЧЕЗ обявиха, че започват успоредни преговори и с втория кандидат купувач – индийската „Индиа пауър“. Компанията се възползва от ситуацията и предложи по-ниска цена от първоначалната си оферта за активите на ЕРП-то.

Предложението на „Инерком“ бе за около 340 млн. евро и е било по-ниско от това на „Индиа пауър“. Българското дружество обаче било предпочетено от ЧЕЗ, тъй като е обещано еднократно плащане на цялата сума, докато индийците предлагали да изплащат задължението си на вноски.

Това решение може да се обжалва пред ВАС в 7-дневен срок.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments