Експерт-сеизмолог: Серия земетресения са били регистрирани в Тихия океан

0
14
Земетресение
Снимка: Pixabay

Регистрирани са поредица от земетресения в източна област на Тихоокеанския пръстен. Според американски геоложки проучвания, само в първите 24 чáса огнището е произвело най-малко 50 труса, като най-силните са били два с магнитуд 5,8 на 7 декември. Двете земетресения са били слабо усетени в щатите Орегон и Уошингтън, заяви експерт-сеизмолог Румяна Главчева, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт. Тя коментира пред „Фокус“:

Земетръсната серия, която е оценена като случваща се на дълбочина около 10 километра, стартира в 05:21 на 7 декември с няколко земетресения с магнитуди 4,0-4,3. Последвани са от две земетресения с магнитуд 5,5. След няколко часа се случват двете максимални земетресения в серията и двете с магнитуд 5,8.

Според геоложки проучвания на САЩ огнището е произвело до момента 37 труса с магнитуд 4,5 и повече. 17 от тях са с магнитуд над 5,0, 12 от земетресенията са били усетени на сушата.

Учени в Световния център на САЩ считат, че описаната поредица земетресения е продукт на разломната зона Бланко, намираща се срещу територията на Централен Орегон в Тихия океан.

Припомняме ви за едно българско земетресение с близък до максималния магнитуд в разразилата се тихоокеанска серия. На 7 декември 1986 година земетресение с магнитуд 5,7 възникна в Стражица. Последствията от него са невъзстановими с годините.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments