Експерт от НСИ: Има региони у нас, в които всеки трети човек е на 65 или повече години

0
13
Пенсионери
Пенсионери. Снимка: Pixabay

Не са изненадващи данните от преброяването на населението. То затвърждава тенденциите, характерни за държавата ни през изминалите 40 години, заяви директор на дирекция „Демографска и социална статистика“ към Националния статистически институт /НСИ/ Магдалена Костова за „БНТ“. По думите й не е учудващо, че населението намалява като се вземат предвид демографските фактори и фактът че, България е „отдаваща страна“ – гражданите й емигрират.

Развоят на демографските процеси е бавен и обратим, подчерта експертът. Според нея с мерки, свързани със социалната помощ, раждаемостта и населението, тенденцията може да се обърне.

Резултатите по годините на преброяване сочат, че у нас са живеели различен брой хора – по време на първото в Княжество България е имало 2 милиона души, а през 1985 г. е имало около 9 милиона души. Застаряващото население е характерно за всички развити европейски държави. но в България делът му е твърде висок.

„В регионален аспект – има региони на страната, в които преброяването показва, че всеки трети човек е на 65 или повече навършени години. Увеличава се тежестта за населението в активна възраст, а няма възпроизводство на трудоспособното население.“, отчита Костова.

Раждаемостта в България е на средното ниво в Европейския съюз /ЕС/ за сметка на смъртността, която е най-високата, посочи Костова. По нейни думи другият фактор е миграцията – близо 347 хил. души са емигрирали през изминалите 10 години, като става въпрос предимно за млади хора в трудоспособна възраст и жени във фертилна възраст.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments