Експерт: Най-късно в петък парламентът трябва да е разпуснат

0
54
Народно събрание
Снимка: Народно събрание

Най-късно в петък парламентът трябва да бъде разпуснат, заяви бившият конституционен съдия професор Пламен Киров. Той коментира, че това може да се случи с указ на президента Румен Радев. По думите му най-вероятно предсрочните избори ще бъдат на 11 юли. Професорът разясни пред „БНТ“:

„Ако и следващият парламент не може да излъчи в 3 опита парламентарно правителство и се повтори всичко това, което се разиграва, президентът трябва да назначи ново служебно правителство, то може да бъде в същия състав, но няма как това служебно правителство да действа с хоризонт до Нова година„.

Професор Киров обясни, че президентът трябва да назначи и нова Централна избирателна комисия, съобразно измененията в Изборния кодекс. Той допълни, че служебното правителство не може да прави онова, което е нужно, защото не е действащ парламент. Бившият конституционен съдия уточни, че няма как това правителство да внесе законопроект за актуализация на бюджета и не може да изтегли заеми. Това означава, че всички онези действия, които са свързани със санкции от страна на парламента няма как да се изпълнят.

Професор Киров заяви, че служебното правителство може да извършва ревизия на предишното правителство, защото такива са правомощия на всяка изпълнителна власт. Той е категоричен:

Президентът може да изрази възражения на кандидатурите на партиите, той не е обвързан с тях, но може да върне една кандидатура и да иска да бъде представена друга, по-подходяща, от същия политически субект.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments