Екоминистърът: Този януари ще има 1 язовир в критично състояние, миналата година бяха 4-5

0
123
Министър Димитров на язовир Ястребино
Снимка: МОСВ

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров заяви пред „БНТ“, че през януари се очаква един язовир за питейно-битово водоснабдяване да бъде в критично състояние, а не 4-5, както е било преди година.

В момента големият проблем бил язовир „Камчия“, който снабдява Бургас и Варна. Язовирът в момента има вода за между 7-10 месеца. Причината за това не е само липсата на валежи, а и много други фактори.

Още през юни 2019 г., поради засилени валежи, започна изпускане на язовира, който по това време беше пълноводен и заплашваше да прелее. Как от препълнен язовир се стигна до днешното безводие не е ясно.

След съгласието и подкрепата на премиера щяло да се пристъпи към спешното създаване на язовирите „Порой“ и „Ахелой“, на които да се изградят деривациите, за „да не разберат бургазлии, че има криза следващата година“

Димитров не отрича, че водната криза не е свършвала вече 3 години, но и обясни, че са се въвели ограничения още с първия график. Благодарение на тях язовирите „Ястребино“, „Асеновец“ и „Тича“ имали вода за пиене, а язовирите „Дяково“ и „Студена“ били пълни.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments