ЕК с намерение за промяна, която ще промени биатлона

0
854
Биатлон
Снимка: Pixabay

Европейската комисия обмисля забрана за използване на патрони в спортове, които се провеждат на открито. От това може да пострада спорт като биатлона. От Комисията са потърсили европейската химическа агенция (ЕСНА), за да се изготви доклад за екологичните последици от употребата на патроните в спорта. Очаква се докладът да е готов идния месец, а забраната да бъде въведена от 2022 година.

От компанията „Nammo“, която е най-големият производител на боеприпаси за биатлона, излязоха с официален коментар за ситуацията.

„Това ще промени биатлона, който знаем. Правили сме опити за разработка на нов патрон, но неговата цена ще е висока и ще отнеме много време, докато стане ясно колко е пригоден“, съобщават от компанията.

Туре Бейгард, член на Международния съюз по биатлон (IBU), също изрази своите притеснения. Той заяви, че към проблема се отнасят сериозно, тъй като оръжията и патроните са основна част от спорта. Предишният опит с лазерни пушки се оказа пълен провал, тъй като при снеговалеж лъчът не се забелязва. Бейгард допълва, че ако забраната влезе в сила, то биатлонът, какъвто ни е познат, ще се превърне в напълно друг биатлон.

Биатлонистите са обединени от мнението, че чарът на спорта идва от истинските патрони и истинската пушка.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments