ЕК: ПИБ не е изпълнила предписание на БНБ след фалита на КТБ

0
199
Клон на ПИБ, София. Снимка: wikimedia commons
Снимка: wikimedia commons

Българска банка не е изпълнила предписанието на БНБ да увеличи капитала си от външни източници, направено след проверката на банковата система през 2016 г. заради фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщи „Медиапул“ и посочи, че става дума за Първа инвестиционна банка.

Името на банката не е изрично записано в констатациите в редовния доклад на Европейската комисия (ЕК) за икономическите политики на страните членки на ЕС, а изданието се позовава на своя неофициална информация.

Банките в България бяха подложени на проверка и стрес тестове преди близо три години, за да се гарантира сигурността на системата след срива на КТБ. Тогава БНБ обяви, че Първа инвестиционна банка и „Инвестбанк“ трябва да увеличат капитала си.

Предписанието за „Инвестбанк“ бе да вдигне капитала с 20 млн. лв. от акционерите си до април 2017 г., а за ПИБ – да увеличи капиталовия си буфер с 206 млн. лв. Срокът бе същият, като БНБ бе категорична, че най-голямата българска банка „ще увеличи капитала си до април 2017.“

ЕК обаче е установила, че това не е направено от външни източници, а капиталовият буфер е вдигнат чрез други марки, като намаляване на кредитния риск в портфейла. Според европейските констатации „привличането на нови добросъвестни инвеститори би могло допълнително да засили доверието и да подобри управлението“.

В момента тече подготовката за нова мащабна проверка на активите на шест банки в България – УниКредит Булбанк, Банка ДСК, ОББ, ЦКБ, ПИБ и Инвестбанк. Финансовата инспекция се прави от Европейската централна банка (ЕЦБ) заради стремежа на България да се присъедини към Банковия съюз на ЕС в средата на годината. Ако това стане, ЕЦБ ще поеме под директен надзор част от проверените банки, а БНБ ще бъде длъжна безусловно да изпълнява нарежданията на Франкфурт в областта на надзора на въпросните финансови институции.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments