ЕК одобри 20 милиона евро за България заради извънредната здравна ситуация

0
247
Европейска комисия
Европейска комисия. Снимка: Pixabay

Европейската комисия одобри 20 милиона евро за България заради извънредната здравна ситуация. Това съобщиха от пресцентъра на институцията. Средствата са били преразпределени по линия на политиката на сближаване, за да се засили реакцията на здравния сектор във връзка с епидемията от коронавирус. Благодарение на това финансиране българското Министерство на здравеопазването е закупило ново медицинско оборудване от най-висок клас, животоспасяващи медикаменти и лични предпазни средства за здравните заведения в цяла България, включително над 377 дихателни апарати, над 2 милиона предпазни маски и 177 000 тестови комплекта.

„Радвам се, че бързите действия на Комисията и българските власти подкрепят болниците и здравните работници в страната в борбата им срещу пандемията. Европейската солидарност е още по-важна, когато допринася за спасяването на човешки животи и защитата на работещите на първа линия.“, обяви еврокомисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра.

Благодарение на изключителната гъвкавост в рамките на Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса, неизразходваните средства от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020г. са пренасочени за подобряване на капацитета за реагиране при кризи на системата на здравеопазването.

Чрез тази програма ЕС вече е инвестирал 71 млн. евро в подобряване на ефективността и достъпността на спешните здравни грижи в България благодарение на реконструкцията и модернизацията на спешните отделения (повече от 230 обекта) и закупуването на 400 нови линейки, много от които са били използвани за справяне със спешната ситуация.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments