ЕК емитира облигации от 17 милиарда евро по инструмента SURE

0
67
Европейска комисия
Европейска комисия. Снимка: Pixabay

За първи път Европейската комисия емитира облигации по инструмента SURE. Те са на стойност 17 милиарда евро. Това съобщиха от Комисията.

Целта е да се подпомогне защитата на работните места и тяхното запазване в условията на коронакризата.

Емисията се състои от две акции – първата на стойност 10 милиарда евро с падеж през октомври 2030 г., а втората от 7 милиарда евро с падеж през 2040 г. Имаше много силен инвеститорски интерес към този инструмент с висок рейтинг, а записаните облигациите бяха в 13 пъти по-голям обем от предложения, което доведе до благоприятни ценови условия и за двете облигации.

И двете облигации бяха емитирани при изгодни условия, отразяващи високото равнище на интерес. Цената на 10-годишната облигация е 3 базисни пункта над средните суапове. Цената на 20-годишната облигация е 14 базисни пункта над средните суапове. Окончателните премии за новата емисия бяха оценени на 1 и 2 базисни пункта съответно за 10-годишния и 20-годишния транш, като и двете стойности са изключително ограничени предвид емитираните суми.

Това са изгодни ценови условия за най-голямата досега емисия на облигации от Комисията и благоприятно начало за инструмента SURE. Условията, по които Комисията взема заеми от пазарите, се прехвърлят пряко на държавите членки, които получават заемите. Набраните средства ще бъдат прехвърлени на държавите членки бенефициери под формата на заеми, за да им се помогне да покрият разходите, пряко свързани с финансирането на национални режими на работа при непълно работно време и подобни мерки в отговор на пандемията, съобщиха още от Европейската комисия.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments