Еднократна помощ от 300 лева ще получат определени групи лица

0
21
Пари, икономика
Снимка: Пиксабей

Сумата от 300 лева еднократно ще получат до края на годината около 50 000 души, които не отговарят на условията за енергийно подпомагане и не са имали възможност да получат съответното подпомагане.

Това са „хората, които са изключени от целевата помощ за отопление, но доходът им надвишава до 30 лв. сумата, която трябва да имат в рамките на 6-месечен срок, който се обследва като период за техните доходи“. Това заяви пред „Bulgaria ON AIR“ заместник-министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска.

Лицата, които към този момент не са подали заявления, имат възможност до 2 седмици да внесат декларация, за да бъдат обследвани. Помощ могат да получат онези, които са самотно живеещи лица с ниски доходи, самотно живеещи родители, хората с увреждания.

От днес и друга група, извън въпросните 50 000 души, ще получи опция за подпомагане със същата сума. След подадено заявление, целевата помощ за отопление предвижда доклад, който се прави, за да се види дали човекът е реално нуждаещ се или получава финансиране отнякъде.

Зам.-министърът коментира и как точно става кандидатстването:

„По настоящ адрес трябва да отидат с личната си карта и да подадат съответното заявление. Понеже сме в COVID криза има алтернативни способи за подаване на такова заявление. То може да стане чрез лицензиран пощенски оператор и чрез документ, който е електронно подписан.“

Относно подпомагането за родителите на ученици под 14-годишна възраст, Клисурска припомни, че тя е за майки и бащи, които трябва да си останат вкъщи заради онлайн обучението и не могат да използват платен отпуск.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments