Двоен стандарт при храните в Европа: Защо продуктите у нас имат различно съдържание?

0
213
Супермаркет
Супермаркет. Снимка: Pixabay

Седем храни, предлагани у нас, съдържат различни съставки от тези, вложени в продукти от същата марка в Западна Европа. Това установи изследване на Европейската комисия за двоен стандарт при храните, резултатите от което бяха оповестени преди дни, съобщават от „Монитор“. 

Адаптираното мляко за бебета например се оказва най-мазно, а в детските зърнени закуски в България, Германия, Чехия и Словения липсват витамини, които иначе присъстват в състава на чуждестранния продукт. За сравнение – в корнфлейкса, продаван в Италия и Малта, има добавени витамини от B група, плюс витамин D, желязо и цинк.

Разликите биват наблюдавани и при чипса, който при нас е с най-високо съдържание на сол и мазнини, инстантното кафе и безалкохолните напитки.

В течността в бутилката на „PEPSI“ се съдържа гума Арабика, която не се открива никъде другаде, където е предлагана напитката, освен в Словения и Хърватия. Данните от проучването показват, че кола-колата в България е една от най-калоричните в Европа – на 100 грама са констатирани близо 187 калории, които съпоставени с 81 калории в продукта от Испания, говорят за значителна разлика. 

В разтворимото кафе 3 в 1 на „Jacobs“ в нашата страна има 10% кафе и 17% кафява захар. В Германия се наблюдава превес на сладкото – там захарта е 54%. В Унгария, Естония, Хърватия, Словакия и Литва процентното съотношение е 15% и 62% в полза на подсладителя.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments