Две българки са под наблюдение за новия коронавирус

0
186
Брифинг
Снимка: Министерство на здравеопазването

Две българки се наблюдават за симптоми на новия коронавирус. Това обявиха по време на брифинг в здравното министерство.

Жените са се върнали съответно от Китай и Тайланд. Състоянието и на двете е добро. Те са под медицинско наблюдение в инфекциозни структури.

Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че се взимат всички мерки, препоръчани от СЗО, за справяне с евентуален случай на зараза. Има създадена и специална група с експерти от различни институции. Най-вероятно до седмица ще бъдат готови тестове за установяване на конкретно на този коронавирус. И сега в страната ни има генетични тестове, чрез които може да се изследва наличието на вируси от това вид.

До седмица на Летище София, Терминал 1, както и на летищата във Варна и Бургас, ще бъдат монтирани нови термокамери, които вече са поръчани. За нуждите на медицинските специалисти вече е направена поръчка за допълнително специализирано медицинско облекло, ръкавици и маски.

Първа новина за болни българи

Снощи беше съобщено, че българин се е върнал болен от Китай. Той е потърсил медицинска помощ в инфекциозната клиника на Военномедицинска академия. Според лекарите обаче симптомите му не приличат на коронавирус. Първоначално той е бил поставен под домашна карантина, но впоследствие е бил приет за лечение, защото имал и други заболявания.

ВМА има готовност да изолира пациенти при необходимост, защото разполага със специални помещения за целта.

ВМА
Снимка: Ирина Мазганова, Искра.бг

По отношение на диагностиката директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев посочи, че още преди две седмици държавата ни е поръчала реактиви за доказването на новия коронавирус. Очаква се те да пристигнат още в края на настоящата седмица, а от началото на следващата седмица Националната референтна лаборатория да работи с тях.

До две седмици България ще разполага и с новия кит за установяване на коронавирус, който страната ни вече е заявила на Европейската референтна лаборатория в болница „Шарите“ в Берлин.

Дотогава българските здравни власти работят по утвърдения протокол, изследвайки евентуалното носителство на коронавируса 2019-nCoV с генетичните тестове за други шест коронавируса, както и с тестовете за различните грипни щамове.

В същото време стана ясно, че правителството ще изпрати самолет, който да прибере нашите студенти от град Ухан. Това съобщи премиерът Бойко Борисов.
Редица други държави също са готови да евакуират техните граждани.

Коронавирус в България

Рискът коронавирусът да стигне до страната ни е нулев. Това заяви на 26 януари началникът на Втора Клиника по инфекциозни заболявания във Военномедицинска академия (ВМА) доц. Райничка Михайлова пред „БНТ“. Подчерта, че пътуващите трябва да взимат предпазни мерки.

По думи на специалиста става въпрос за по-леко протичаща инфекция, ако се сравни с тази от 2002-ра година. Смъртността също е по-малка. За страната ни почти няма опасност. Умерена е за онези, които обикалят из света.

Разпространение на коронавируса
Снимка: Скрийншот от доклад на СЗО

Михайлова обясни, че този вид заболявания са известни от 1930-та година. Много животни заболяват от тях, включително котки и кучета.

По-късно станали познати и при хората. Причинявали леки проблеми. По тази причина не са били от интерес за специалистите до около 2002-ра година. Тогава избухнала епидемия от ТОРС, известен като SARS. Станало ясно, че причината за нея е именно коронавирус.

Между 2002 и 2003-та потърпевшите били 8000 души. Сегашните смъртни случаи са 106, а заразените са над 4000.

Какво представлява коронавирусът?

Коронавирусите са голямо семейство от вируси, за които се знае, че причиняват заболявания, вариращи от обикновената настинка до по-тежки заболявания като Близкоизточния респираторен синдром (MERS) и Острия респираторен синдром (SARS). Уханският коронавирус (CoV) е нов щам на коронавирус, който не е бил идентифициран по-рано при хората.

Зависи от вируса, но често срещаните признаци включват респираторни симптоми, треска, кашлица, задух и затруднено дишане. В по-тежки случаи инфекцията може да причини пневмония, остър респираторен синдром, бъбречна недостатъчност и дори смърт.

Разпространение на коронавируса
Снимка: Скрийншот от доклад на СЗО

Някои коронавируси могат да се предават от човек на човек, обикновено след близък контакт със заразен пациент, например в домакинство, работно място или здравен център.

Предстои да се направи ваксина, но това може да отнеме от няколко месеца до години.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments