Двамата българи, които напуснаха Ухан, нямат коронавирус

0
53
ВМА
ВМА. Снимка: Ирина Мазганова, Искра.бг

Двамата български граждани, които заявиха желание да напуснат китайския град Ухан, пристигнаха у нас. Причината е бързо разпространяващият се смъртоносен коронавирус. Град Ухан е в епицентъра на заразата.

По-рано в неделя българските граждани се евакуираха с френски самолет в рамките на общоевропейска операция, при която бяха изведени 251 души от различни националности, предаде „Darik News“.

Те пристигнаха в Истр, Франция, откъдето бяха докарани до България с военно-транспортния самолет „Спартан“. Двамата български граждани бяха придружени на борда от екип на Военномедицинска академия /ВМА/.

След като пристигнаха в България, те бяха поставени под карантина във ВМА, където има условия за това.

Преди броени минути от лечебното заведение съобщиха, че двамата българи са били приети в добро състояние и не са заразени с коронавирус. Те са настанени в стаи с контролиран достъп, където има отрицателно налягане и хепа филтри, за да се избегне евентуалното заразяване на пространството, предаде „Bulgaria On Air“.

Две седмици двамата българи няма да имат контакт с външни лица. Ще им бъдат направени и още изследвания, въпреки че тестовете са били отрицателни.

Главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев съобщи, че се очаква още хора да пристигнат от Китай, както и такива, които са били там във връзка със своя бизнес, но като цяло потокът е намалял.

Екипи от медицински специалисти има не само на летището в София, но и на тези във Варна и в Бургас.

Кунчев подчерта, че все още има много неизвестни около коронавируса, въпреки че се подават нови данни от Ухан. Все още не е ясно от кой животински вид е тръгнал той.

Променил се е и начинът на предаване на вируса. Първоначално е било много трудно това да става по въздушно-капков път, но сега вече от Китай са обявили, че е възможно.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments