Доц. Стоянов: Паметникът на съветската армия трябва да бъде преместен в музей

0
40
Протест пред паметника
Протест пред паметника. Снимка: Искра.бг

Паметникът на съветската армия трябва да бъде преместен в музей – това заяви преподавателят в Нов български университет и историк доц. Лъчезар Стоянов за „БНР“. По думите му днешният ден е плод на голяма и стара манипулация, обяснявайки:

„На 9 май източноевропейско време или на 8 май централноевропейско време е подписана капитулацията на Германия. Това обаче е само един епизод от по-широката картина, каквато е Втората световна война. Тя е коалиционна война. Войната се води на 3 континента. Освен в Европа, но и в Африка и Азия. На 9 май Германия капитулира и войната в Европа завършва. Но войната завършва всъщност на 2 сепетември 1945 г. с капитулацията на Япония. Така че ние по европоцентристки свеждаме манипулативно само до победата над Германия.“

Съвместно САЩ, Великобритания и Съветският съюз изграждат света, в който живеем, изтъкна той, добавяйки, че страната ни, въпреки големия натиск от съюзниците ни, не скъсва дипломатически отношения със Съветския съюз, не изпращаме нито един български войник да се бие срещу Съветския съюз, на източния фронт. Той продължава: „Държим да запазим тези си отношения, но на 5 май по външнополитически причини, по стратегически, без военни или други въображения, Съветският съюз ни обявява война и в условия на обявена война на 8 септември червената армия навлиза в България. Защо е издигнат този паметник – по една проста причина – именно червената армия в България е основният инструмент, чрез който Сталин налага комунистическите режими и изгражда сателитния съветски блок.“

Доцент Стоянов изтъква, че софийската управа не изпълнява решение на Столичния общински съвет, според който казусът с монумента трябва да бъде разрешен. Той добавя, че е било взето решение да се постави обясняващ надпис за истинския смисъл на паметника, а текстът е трябвало да бъде изготвен от Историческия факултет на Софийския университет и от БАН. Това обаче не се е случило.

Според историка да си спомниш за загинали за хуманна кауза е добре, но когато едно събитие се свързва с определена страна и заради политически причини„го прави съвсем по друг начин звучащ факт“. Той смята, че е показателно участието на посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова за преднамереното политизиране на празника.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments