Доц. Петър Атанасов: Намираме се във втори пик на COVID-19 у нас

0
162
COVID-19 по света.
Снимка: Пиксабей

България се намира във втори пик на коронавируса. В това е категоричен началникът на COVID-19 отделението в „Пирогов“ доц. Петър Атанасов. Пред „NOVA“ той обяви, че за щастие заразените и заболелите не са много повече от първия сблъсък с епидемията. Тогава, за разлика от сега, пациентите активно са търсили лекарска помощ. А в момента по-големият брой случаи се дължи и на повечето тестове, които се правят и скрининга, който се провежда.

През изминалите дни данните за разпространението на COVID-19 по света показват, че в Съединените щати заразените са над 20 милиона души. В Европа се регистрират средно по около 20 000 нови случая на ден. А у нас през последните две седмици – близо или над 100 на всеки 24 часа. Затова възниква въпросът дали здравната ни система ще издържи на увеличаващия се брой заразени.

Към този момент в отделението в „Пирогов“ се намират 20 души. За щастие нито един от тях не е интубиран.

Доц. Атанасов подчерта, че има голяма разлика между грипа и коронавируса, въпреки че и тази година грипът не е подминал страната ни. Той акцентира на факта, че пациентите, заразени с COVID-19 в България, били лекувани много добре и се постигали успехи в това отношение.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments