Долната камара в САЩ отхвърли извънредното положение на Тръмп

0
42
Доналд Тръмп. Снимка: wikimedia commons
Доналд Тръмп. Снимка: wikimedia commons

Камарата на представителите в Конгреса на САЩ прие законодателство за прекратяване на извънредната ситуация, обявена от президента Доналд Тръмп за границата между САЩ и Мексико, предаде „Ройтерс“.

Резолюцията беше приета с 245 на 182 гласа и сега отива в контролирания от републиканците Сенат, където шансовете й са по-слаби, но изглежда се подобряват.

Докато това бе победа за председателя на Демократичната къща Нанси Пелоси, това няма да е достатъчно, за да се отмени очакваното вето от Тръмп. Само 13 републиканци подкрепиха решението да се спре декларацията на президента.

По време на първия дебат демократът Хоакин Кастро, главният спонсор на противоречивото законодателство, каза: „На границата няма извънредна ситуация„, добавяйки, „Нелегалните преминавания са на най-ниско ниво от четири десетилетия насам.

Демократите и някои републиканци се безпокоят, че с извънредното положение, едностранно финансиращо стената по границата без одобрението на депутатите, Тръмп поставя опасно предизвикателство за конституционния баланс на правомощията между Конгреса и изпълнителната власт.

Часове преди гласуването в Камарата, сенаторът на републиканците Джон Барасо, член на ръководството на Сената, каза в интервю за MSNBC, че законодателството „може действително да премине Сената“.

След затворена среща на републиканските сенатори и вицепрезидента Майк Пенс, лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл отказа да предвиди резултата, включително дали сенаторите в крайна сметка могат да отменят вето на Тръмп.

Макконъл каза, че сенаторите от Републиканската партия и Пенс са провели „силна и енергична дискусия“ и че не е „постигнато финално решение“ дали извънредното положение на Тръмп е законно.

Междувременно Белият дом официално уведоми Конгреса, както се очакваше, че ако мярката премине в Конгреса, съветниците на Тръмп ще препоръчат той да наложи вето, за да запази правомощията си, които сам си даде на 15 февруари като начин да заобиколи Конгреса.

Тръмп твърди, че има правомощието да обяви национално извънредно положение, за да насочи едностранно съществуващи пари за изграждане на граничната стена, която Конгресът отказва да финансира изцяло.

Сегашната ситуация на южната граница представлява хуманитарна криза и криза със сигурността, която заплашва основните интереси на националната сигурност и представлява национално извънредно положение„, се казва в изявлението на Белия дом.

Вето на Тръмп ще бъде първото на неговото президентство и първото, след като републиканците загубиха контрола на мнозинството в Камарата на представителите на изборите през ноември.

Преодоляването на такова вето в Конгреса ще изисква две трети мнозинство в двете камари, което ще направи това много малко вероятно, заявиха конгресмени и сенатори.

Двете камари на парламента отказаха да му предоставят исканите милиарди и Тръмп прибегна а до правомощия, дадени на държавния глава през 1976 г. Те му позволяват да използва част от средствата, с които се финансират обекти – на първо място с гражданско предназначение – на строителни поделения на министерството на отбраната.

В момента в САЩ действат около 30 прокламации за извънредно положение, включително около заложническата криза в Иран от 1979 г. и пандемията от т.нар. свински грип от 2009 г. Малко са делата, завеждани срещу този прерогатив на президента, включително защото пред съда трябва да се докаже, че той греши по деликатен въпрос като националната сигурност. Юристи, цитирани от „Ройтерс“ казват, че Тръмп няма основание, тъй като няколко закона не му позволяват да обявява извънредно положение заради строителство на гранична стена.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments