Докога ще продължи дистанционното обучение?

0
467
Министър Красимир Вълчев
Снимка: МОН

Поне до 13 април ще продължи дистанционното обучение, прогнозира просветният министър Красимир Вълчев и успокои, че няма да има нулева година. По думите му днес се очаква официалната заповед на здравния министър.

Министър Вълчев отбеляза, че е било предизвикателство да започне дистанционното обучението, така че да се компенсира част от изоставането по време на грипната ваканция. Той добави, че е бил изненадан приятно от това, че в голяма част от учебните заведения и за голяма част от учениците е стартирало „ефективно дистанционното обучение“. Според него винаги има варианти за подобряване, особено след IV клас.

Дистанционното обучение трябваше да започне за 3 дни, посочи просветният министър и допълни:

„Това, че бяхме децентрализирали избора на платформи всъщност се оказа добра предпоставка. Ако бяхме тръгнали с централизирано решение, най-вероятно нямаше да успеем толкова добре. Ние сме предложили една платформа като резервен, но не задължителен вариант, с акаунтите на училищата. Някои ползват модули към електронни дневници, което не е точно образователна платформа, но в момента ги надграждат. Има и такива, които ползват приложения, социални мрежи, но това трябва да бъде резервен вариант“.

Не всички деца са били обхванати от обучението в електронната среда, но на тях им се възлагат задачи през телефона, социалните мрежи, чрез родители или чрез носене на материали по домовете.

Министър Вълчев заяви, че матурите бързо ще се адаптират към нови дати на изпитите и уточни, че ако мерките са до 13 или 20 април, може да бъдат променени изпитите.

„Оттам нататък вариантите са вече с отлагане на изпитите. Това не е невъзможно. Най-трудно ще е за XII клас, тъй като там е свързано съгласуване с висшите училища, но съм сигурен, че и те ще отложат приема“.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от